četrtek, 29. avgust 2013

Davki in honorarno delo


Vlada nadaljuje in spet načrtuje jemanjem denarja tam, kjer je nihče ne ustavi, to je pri prekarnemu Kreativnem razredu. 
Koliko časa bomo to še prenašali?

Preberite si samo košček članeka STA, celega pa na:

Davki nas bodo še bolj stisnili
Vir / Avtor:  Marjeta Kralj

30. avgust 2013 (nazadnje spremenjeno: 9:14 29. avgust 2013)
Oznake: Delo, Plače

 

"Toda še bolj se bodo dohodki zmanjšali tistim, ki si kruh služijo samo s honorarnim delom, saj bodo morali po novi pokojninski zakonodaji od 1. januarja 2014 dalje plačevati 15,5-odstotni prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Čeprav predlagana novela zakona o dohodnini predvideva, da se jim bo ob normiranih oziroma dejanskih stroških davčna osnova znižala tudi za vse plačane pokojninske prispevke, večina od tega ne bo imela nobene koristi. Kar 80 odstotkov ali približno 16.000 oseb, ki niso zaposlene ali samozaposlene in ki delajo na podlagi avtorskih in drugih pogodb (izjeme so upokojenci in tisti, ki opravljajo študentsko delo), namreč zasluži premalo, da bi jim bilo sploh treba plačati dohodnino. Na primeru honorarnega delavca, ki na leto zasluži 1000 evrov, smo tako s pomočjo Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije in davčnega svetovalca družbe Taxgroup Dušana Jeraja izračunali, da bo njegov dohodek naslednje leto samo zaradi novih prispevkov za 155 evrov ali natančno 15,5 odstotka nižji kot letos, če bodo dohodninska lestvica in olajšave ostale enake letošnjim. Če vzamemo podatek vlade, da so tisti, ki se preživljajo samo s honorarnim delom, v letu 2011 v povprečju zaslužili 2500 evrov (še vedno premalo za plačilo dohodnine), pa to pomeni, da se bo njihov zaslužek naslednje leto znižal za skoraj 400 evrov, na dobrih 2100 evrov.


Tudi preostalih nekaj več kot 4000 honorarcev, ki so zavezanci za dohodnino in so po kontrolnih podatkih za odmero dohodnine za leto 2011 skupno prejeli 31 milijonov evrov dohodka, lahko s spremembami zakona o dohodnini računa le na majhno omilitev padca njihovih prihodkov. Več kot 80 odstotkov teh zavezancev je bilo razvrščenih v prvi, 16-odstotni dohodninski razred, 13 odstotkov v drugi razred, ki je obdavčen s 27 odstotki, in le pet odstotkov v tretji, 41-odstotni davčni razred. Po naših izračunih (glej tabelo) lahko posameznik, ki dela samo prek avtorske pogodbe in s tem na leto zasluži 15.000 evrov, pričakuje dobrih 1700 evrov manj denarja. Kajti njegova odmera dohodnine po 16-odstotni oziroma delno po 27-odstotni davčni stopnji bo nižja za dobrih 600 evrov, medtem ko bodo prispevki znašali nekaj več kot 2300 evrov. Vlada je sicer ocenila, da se bo neto dohodek honorarcev v povprečju znižal za okoli 14 odstotkov."

Ni komentarjev:

Objavite komentar