torek, 21. junij 2022

USTANOVLJEN NEFORMALNI ODBOR DELAVCEV NA KULTURNO USTVARJALNEM PODROČJU

SINDIKAT BO!

Včeraj, 21. junija, 2022 smo bili priča zgodovinskemu trenutku. Naša prizadevanja za povečanje pogajalske moči in vpliva na družbena dogajanja se bodo nadgradila v novo, bolj organizirno obliko. Ustanovili smo NEFORMALNI ODBOR DELAVCEV v kulturno ustvarjalnem sektorju.
Na sestanku na Dalmatinovi 4 smo vsi prisotni: Eva Matjaž, Sanela Jahić, Alenka Sottler, Jaka Babnik, Ištvan Huzjan Išt, Miha Blažič N'toko, Katja Praznik, Andraž Mali, Tina Podbevšek in drugi (še dopišem) ustanovili neformalni odbor DELAVCEV na kulturno ustvarjalnem področju za bodočo ustanovitev sindikata delavcev na kulturno ustvarjalnem področju. Pri tem pa bomo tokrat imeli tudi strokovno podporo. Sindikat nam bo pomagala formalizirati skupina mladih, združena v CENTER ZA DRUŽBENO RAZISKOVANJE (CEDRA), ki je že prej izjemno uspešno pomagala do sindikalnega organiziranja delavk na področju trgovine in še kje.

CEDRA je neodvisen raziskovalni kolektiv, ki deluje na področju raziskovanja, izobraževanja in aktivnega sodelovanja v razvoju ter napredovanju sindikalnega in delavskega gibanja. V tem okviru opravljamo raziskovalno-teoretsko in organizacijsko-aktivistično delo z delavci, delovnimi kolektivi in zainteresiranimi sindikati. Spodbujamo prakse in vsebine, ki bodo prispevale k prenovi sindikalnega/delavskega gibanja in okrepitvi zaposlenih pri obrambi obstoječih in pridobivanju novih delavskih in socialnih pravic. Več o cedri na https://www.cedra.si/kdo-smo

Če je bilo že na sestanku živahno, pa smo debato še nadgradili na vrtu Angleškega puba, kjer se je naše druženje nadaljevalo do večernih ur. In tukaj naslednjič želimo, da ste zraven tudi vi in nam pomagate krčiti pot na tem neobljudenem neoliberalnem terenu.

Zato en, dva tri, vsi se že sedaj lahko prijavite za naš sindikat. Dokler se ne vzpostavi nek formalni obrazec nam sporočite svojo željo za vpis v bodoči sindikat kar na: kreativni.razred@gmail.com
Dobrodošli v našem  bodočem sindikatu tako samozaposleni kot tudi vsi naši progresivni podporniki!

                                                                                                                                       Alenka Sottler 

Drage delavke in delavci,

pred začetkom poletja smo vam poslali našo četrto študijo o pogojih dela in življenja v našem sektorju, ker ste v enem ali več merjenjih sodelovali tudi vi. Vsaka naslednja analiza je pokazala, da se pogoji za številne delavce slabšajo in da je potrebno začeti v našem sektorju misliti in zahtevati nujne spremembe .
Čez poletje zato nismo počivali, ampak smo različni posamezniki, ustvarjalni delavci, pričeli z ustanavljanjem sindikata kulturno-ustvarjalnih delavcev. Ta mail je povabilo, da se nam pridružite.
Zopet smo zasnovali anketo, ki je drugačna od teh, ki smo vam jih pošiljali do sedaj.
Anketa ni anonimna in je narejena tako, da vas popelje čez temeljne vrednote našega bodočega sindikata in spoznate načrt prvih akcij za izboljševanje naših delovnih pogojev ter podate tudi svoja videnja sektorskih problemov.
Čisto na koncu ankete vas vprašamo, če se nam želite pridružiti.
Lepo vas vabimo, da rešite anketo -->

www.1ka.si/a/40f698d8

V mesecu septembru načrtujemo tudi regijske obiske.

Za vse, ki ste se nam že pridružili, se vam zahvaljujemo za številčno podporo opravičujemo za ponovno cukanje za rokav.
30 let je res skrajni čas, da se neodvisni kulturno-ustvarjalni delavci končno sindikalno organiziramo!
Želim vam lep uspešen začetek septembra in upam, da se srečamo na ustanovnem kongresu 1. oktobra,
 
Eva Matjaž







Ni komentarjev:

Objavite komentar