petek, 3. junij 2022

OF ZA KULTURNO USTVARJALNI SEKTOR; UDELEŽBA NA SESTANKU OBVEZNA!


Raziskava Poligona je razkrila sramotne razmere v kulturno ustvarjalnem sektorju in globoko nerazumevanje bistva ustvarjalnega dela! Celotnemu sektorju pa manjka tudi refleksija lastnega položaja v družbi, da bi se lahko izognili napakam iz preteklosti. Če kdaj, je zdaj dober trenutek, da se izbori pravičnejši socialni položaj in boljše delovne razmere za delavce v kulturno ustvarjalcem sektorju. Vlada začenja na novo in kar na obeh, za ustvarjalce tako pomembnih ministrstvih, to je kulturnem in ministrstvu za delo in socialo, sta leva ministrica in minister izjemno naklonjena izboljšanju položaja delavcev v tem sektorju. Obljubljata pravičnejšo politiko, a brez soudeležbe in angažmaja prizadetih, bodo lahko ta prizadevanja ponovno izzvenela v prazno.Tina Podbevšek in Andraž Mali iz CEDRE, Katja Praznik iz Kulturne inšpekcije dela in Eva Matjaž iz kreativnega centera Poligon, so se medsebojno povezali in postavili strokovne in teoretske temelje, podprte s realnimi podatki s terena (Poligonovo pdf poročiloo stanju v sektorju je dostopno na tem naslovu), za bolj organiziran boj. Njihovo dela podpiramo tudi Kreativni razred & Skupina Skozi oči prekariata!

Sedaj je za uspeh njihovih prizadevanj nujno, da se jim pridružiš tudi ti tako, da
1. napišeš predloge in
2. se odzoveš njihovemu vabilu na sestanek!


1. PISANJE PREDLOGOV

Poligonovo četrto merjenje položaja delavcev v našem sektorju kaže, da že vsak drugi živi v revščini!

1. Vsak drugi delavec razmišlja o odhodu, skoraj desetina jih je sektor že zapustila.

2. Več kot polovica ustvarjalcev, v primeru, da bi se jim pokvaril najpomembnejši delovni pripomoček, nima denarja, da bi si ga lahko takoj nadomestili.

3. Vsak drugi delavec ima neto plačo do 1000 evrov.

4. Štirje od desetih delavcev za zadnje sodelovanje z javnim kulturnim zavodom plačila niso prejeli oziroma so ga ocenili kot (zelo) slabo. (Celotno Poligonovo poročilo v pdf)

Se prepoznaš v teh številkah?

Ali želiš aktivno prispevati k izboljšanju svojih delovnih pogojev?

Če bi lahko jutri spremenil_a tri stvari, povezane s svojimi delovnimi razmerami,

 katere bi bile?

Kje vidiš možnost za izboljšave?

Pošlji nam svoje odgovore oz. predloge

Piši nam na:  kulturna.inspekcija@gmail.com in pridi na sestanek!

Kulturna inšpekcija tudi na FB: 

https://facebook.com/events/s/i-srecanje-delavcev-kulturno-u/976168326378214/


2. VABILO NA SESTANEK

I. sestanek delavcev kulturno-ustvarjalnega sektorja 

v četrtek, 9. junija ob 16.00h

v veliki sejni sobi Doma sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani

(velika sejna soba, 6. nadstropje). 

Sestanek je primarno namenjem vsem delavcem, ki delajo v neodvisnem oz. zasebnem delu sektorja ne glede na tip poslovnega subjekta (se pravi ne glede na to ali si samozposleni_a v kulturi s pokritimi prispevki ali brez pokritih prispevkov, samostojni_a podjetnik_ca, delavec_ka preko pogodb, študent_ka, delavec_ka na črno, zaposlen_a v svojem svojem zavodu, društvu, zadrugi ali d.o.o.) Skupaj s CEDRO, ki je pomagala učinkovito  sindikat v LIDL-u, in Kulturno inšpekcijo dela vabimo vse samostojne delavce v kulturno-ustvarjalnem sektorju (in ne samo samozaposlene v kulturi) Veselimo se srečanja in možnosti organizirane kolektivne borbe za boljše delovne pogoje in pravično/pošteno plačilo kulturno-kreativnih delavk in delavcev!

Tina Podbevšek in Andraž Mali, CEDRA Katja Praznik, Kulturna inšpekcija dela Eva Matjaž, Poligon kreativni center


                             
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SEZNANI SE Z NOVO RAZISKAVO

Drage delavke, dragi delavci!

 

Pošiljamo IV. poročilo o stanju v sektorju, ker ste sodelovali v zadnjem ali v enem (ali več) preteklih merjenjih.

Nova ministrica je izsledke naše raziskave v torek že navajala ob predstavitvi svoje kandidature. Vaši glasovi so slišani!

 

Ta naša pošta ni zgolj namenjen pošiljanju poročila (pdf poročilo je dostopno na tem naslovu), ampak je tudi vabilo za nadaljno organizacijo delavcev v sektorju.

Skupaj s CEDRO, ki je pomagala organizirati sindikat v LIDL-u, in Kulturno inšpekcijo dela vabimo vse samostojne delavce v kulturno-ustvarjalnem sektorju (in ne samo samozaposlene v kulturi), da se srečamo na I. sestanku delavcev kulturno-ustvarjalnega sektorja 9. junija ob 16ih na Dalmatinovi 4.

 

Več informacij o dogodku najdete na tej povezavi.

 

Za prijavo na dogodek nam odgovorite na ta mail in odgovorite na vprašanje: 

Če bi lahko danes spremenil_a tri stvari, povezane s svojimi delovnimi razmerami, katere bi bile?

Kje vidiš možnost za izboljšave?

 

Lep pozdrav in vse dobro!

Eva Matjaž in raziskovalna ekipa Poligon kreativnega centra

Najnovejša raziskava kreativnega centra POLIGON je odstrla zaveso in razkrila sramotne razmere, v katerih živi in ustvarja najbolj ustvarjalni del slovenske družbe! Tu: 

https://www.poligon.si/raziskava-slovenski-kulturno-kreativni-delavec-v-casu-covid-19-pomlad2022/



Ni komentarjev:

Objavite komentar