sreda, 15. junij 2022

OF ZA KULTURNI SEKTOR: VABILO NA NOV SESTANEK IN POROČILO O PRVEM

OF ZA KULTURNI SEKTOR:  
VABILO NA NOV SESTANEK IN POROČILO O PRVEM SESTANKU

Zdravo!

Hvala vsem, ki ste prišli na naše I. srečanje in na njem tvorno sodelovali.
Hvala tudi tistim, ki se srečanja sicer niste mogli udeležiti, ste pa zainteresirani za nadaljnje povezovanje s ciljem kolektivnega organiziranja za boljše delovne pogoje.
To je povzetek I. srečanja in 

vabilo na naslednje srečanje v TOREK, 21. junija ob 16:00 in najava vsebine,
poziv za širjenje povabila zainteresiranim kulturnim delavcem v nejavnem sektorju,
obvestilo o sestanku na Ministrstvu za kulturo.


Prosimo, da ga preberete v celoti.
Potrudili smo se biti jasni in jedrnati.

Se vidimo v torek, 21. 6., ob 16:00 na Dalmatinovi 4, v sejni sobi Doma sindikatov v 6. nadstropju (ista lokacija kot zadnjič)
.
Tina Podbevšek, Andraž Mali, Taj Zavodnik (CEDRA)
Katja Praznik (Kulturna inšpekcija dela)
Eva Matjaž (Poligon kreativni center)

OSMI DAN:
GOSTJA V STUDIU MINISTRICA ASJA VREČKO

Pred drugim  sestankom dodajam še nekaj  povezav na  pretekle prispevke spletnega medija POD ČRTO
 za branje posvečeno statusu kulturnikov in kulturnic pri nas:

"Kulturni in umetniški sektor sta v zadnjih 2 letih večkrat opozorila na slab položaj kulturnih ustvajalcev in ustvarjalk, nedavna raziskava Slovenski kulturno-kreativni delavec v času covida-19 (IV. del, pomlad 2022) pa je pokazala, da je bilo spomladi 2022 stanje v sektorju slabše, kot je bilo leto pred tem.
Več kot polovica delavcev trenutno nima dovolj dela za preživetje, epidemijo revnih delavcev pa zakriva podpora bližnjih.
Revščino med samozaposlenimi v kulturi smo leta 2018 preiskali tudi na Pod črto in ugotovili, da kar četrtina samozaposlenih v kulturi, katerim država krije prispevke za socialno varstvo, prejema mesečni dohodek, ki je pod pragom revščine.
Zakaj je tako, smo analizirali v članku Samozaposleni v kulturi: četrtina z dohodkom pod pragom revščine.
Vlogo samozaposlenih v kulturi v naši državi in ugotovitve o njihovih dohodkih smo v širši kontekst postavili v mnenjskem tekstu Samozaposleni v kulturi: med neobstoječim trgom in ministrstvom za kulturo.
Ob tem pa smo pripravili še dva intervjuja. S kulturnim ekonomistom Andrejem Srakarjem smo se pogovarjali o slovenskem kulturnem trgu in financiranju kulture pri nas. Z direktorjem Kino Šiška Simonom Kardunom, ki velja za enega izmed arhitektov slovenske kulturne politike po osamosvojitvi, pa smo se pogovarjali o vlogi samozaposlenih v kulturi v naši državi.
"


1. Povzetek I. srečanja

Bilo nas je 30, delali smo od 16:15 do 19:00.
Andraž Mali, Tina Podbevšek in Taj Zavodnik so predstavili, kako njihova organizacija CEDRA podpira snovanje sindikatov na najrazličnejših poljih.
Katja Praznik (Kulturna inšpekcija dela) je predstavila nekaj načinov kolektivnega organiziranja kulturnih delavcev za doseganje višjega plačila za delo po svetu (povezave na predstavljene iniciative smo dodali v priponko).
V petih skupinah smo v drugi polovici srečanja identificirali ključne probleme (v priponki!), ki jih je treba na polju našega sektorja začeti nemudoma reševati. Povzetek predlaganih možnih rešitev je združen na sliki v priponki. Z evalvacijo rešitev za probleme bomo nadaljevali na II. srečanju.
Na koncu srečanja smo se zbrani strinjali, da je za boljše delovne pogoje, kolektivno organiziranje kulturnih delavcev v nejavnem delu sektorja, nujno potrebno in da si želimo nadaljnjih korakov v smeri sindikalnega organiziranja.

—————————————————————————————————————————————————————
2. Vabilo na II. srečanje in najava vsebine
Vsi vabljeni v torek, 21. 6., ob 16:00 v Dom sindikatov, sejna soba 6. nadstropje (Dalmatinova 4) na II. srečanje.
To srečanje bo prav tako trajalo od 16:00 do 19:00.
Vsebina srečanja bo:
I. del: na podlagi ključnih problemov in rešitev, ki ste jih izpostavili zadnjič, bomo izvedli skupno evalvacijo - določitev ene ali prvih dveh najsmiselnejših vsebinskih aktivnosti / akcij s pomočjo skupinske analize struktur moči.
II. del: pričetek organiziranja naše (ne)formalne sindikalne strukture (vzpostavitev odbora, vizije, plana dela za naprej) in seznanitev/raba orodji za organiziranje.
Zaključek: določitev nadaljnjih korakov, medsebojna koordinacija in časovnica do jeseni.

—————————————————————————————————————————————————————

3. Poziv za širjenje povabila
Več kot dobrodošlo je, da na sestanek povabite / pripeljite prijatelje - kolege, ki delajo v nejavnem delu kulturno-ustvarjalnega sektorja ne glede na status (ne le tiste, ki so samozaposleni v kulturi, temveč vse možne poklice in profile delavcev v nejavnem delu kulturno-ustvarjalnega sektorja) in razmišljajo / se želijo aktivirati v smeri kolektivnega organiziranja za boljše delovne pogoje in vzpostavljanja sindikalne strukture.
Tisti, ki ne morejo priti na srečanje, bi pa radi bili obveščeni, naj nam pošljejo email.

————————————————————————————————————————————————————

4. Obvestilo o sestanku na Ministrstvo za kulturo
Na I. srečanje je za kratek čas prišla ministrica in nas s svojim obiskom vse presenetila. Ta teden smo Tina, Andraž, Katja in Eva dobili mail s povabilom na spoznavni sestanek v ponedeljek 20.6. na MK.
Sestanka se bomo udeležili in poročali o njegovem poteku na našem naslednjem srečanju. Posebej poudarjamo, da se tega informativnega sestanka NE udeležujemo kot kakršnikoli zastopniki našega neformalnega sindikata v nastajanju (kar bomo jasno povedali tudi na MK) – za to nimamo dodeljenih/izvoljenih pristojnosti.

—————————————————————————————————————————————————————

Povezave na primere iniciativ organiziranja kulturnih delavcev, ki jih je predstavila Katja na prvem srečanju:


Sinteza ključnih problemov, ki ste jih izpostavili na I. srečanju:


Eva Matjaž
Poligon, Program Director & Co-founder


Balkonska fotka iz zaključka I. srečanja.




 

 

 

 











Ni komentarjev:

Objavite komentar