petek, 11. julij 2014

Spoštovane kolegice in kolegi!


Po nekajmesečnem  premoru je KREATIVNI RAZRED spet na delu. Močno upam, da boste ta odmor razumeli kot sestavni del prekarnega načina bivanja in da boste v časovni nepopolnosti videli zametek novega in drugačnega principa delovanja.
Po daljšem obdobju mirovanja se, čudno, ni nič spremenilo.
 
»Čeprav delam od jutra do večera, nimam niti dneva delovne dobe ali centa plačanih socialnih prispevkov, nisem kreditno sposoben ali upravičen do dopusta, prekariat se od proletariata razlikuje le po tem, da ima poleg minimalne plače minimalne pravice,«
 
berem danes v Večeru besede letošnjega Stritarjevega nagrajenca, mladega literarnega kritika  Aljoše Harlamova.
Družbeni sloji se med seboj pulijo za ostanke proračunskega denarja, medtem ko prekarnega razreda, samozaposlenih in tistih, ki ne morejo več vplačevati visokih prispevkov in so zato ob vsak status, nihče niti ne omenja. Njihova brezpravnost je postala normalna stalnica, nepravičnost prekarnega in podobnih statusov pa uzakonjena samoumevnost, ki nikogar ne moti. Mimo prekariata, na čigar plečih slonita program in obstoj marsikatere inštitucije in podjetja, se dogovarjajo za prerazporejanje proračunskih sredstev v njegovo škodo.
Čeprav smo pred volitvami, še nisem slišala, da bi katera stranka obljubila prizadevanje za pravice prekarnega razreda. Ta tiha delitev ljudi globoko škoduje vsej družbi in njenemu dostojanstvu. Danes več nihče v javnem sektorju ne more trditi, da ima delovno mesto zaradi svojih sposobnosti. Krivično je, da:
 
- so odpravili zaposlovanje v javnem sektorju, ki zaposluje zlasti izobražene ljudi, potem pa se sprenevedajo, češ da ni služb za mlade izobražence;
 
 - samozaposlenim ne priznavajo bolniške v prvem mesecu bolezni, hkrati pa ugotovijo, da ti
  vplačujejo  premajhne prispevke v zdravstveno zavarovanje in jim zato še povišajo mesečni
  zdravstveni prispevek;
 
­- so obdavčili  avtorske pogodbe prek vsake mere in s tem še bolj tlačijo mizerno   
   plačano intelektualno delo –  s tem pa najboljše, kar imamo.
 
1. KREATIVNI RAZRED ZAHTEVA ODPRAVO PREPOVEDI ZAPOSLOVANJA V JAVNEM SEKTORJU IN VZPOSTAVITEV PRAVIČNEGA ZAPOSLOVANJA PO ZNANJU IN SPOSOBNOSTIH.
 
2. KREATIVNI RAZRED ZAHTEVA PRIZNAVANJE BONIŠKE TUDI PRVI MESEC BOLEZNI,  ENAKO KOT VELJA ZA VSE DRUGE DRŽAVLJANE.
 
3. ZAHTEVA ZMANJŠANJE OBDAVČITVE AVTORSKIH POGODB NA ENAKO STOPNJO KOT VSAKO DRUGO DELO!
 
Ne želimo nič več in nič manj kot pravičnost!
Čas je, da se zavzamemo zase, ker se cenimo!
 
Alenka Sottler
 
 
 
Na blogu Kreativni razred pa objavljamo daljši članek mladega ilustratorja Marka Ropa CROWDSOURCING IN SODOBNI KREATIVNI DELAVCI
Ne smete ga prezreti, če želite razumeti, kaj se danes dogaja na področju kreativnih del v svetu. Lahko bi ga krajšali, a smo se odločili, da ga predstavimo v celoti v dveh delih. To pa zato, ker je odlična freska o današnjih razmerah na področju domače in globalne prekarnosti na področju vizualnih medijev, a se močno dotika vseh področij intelektualne dejavnosti. Takšnega članka ne more napisati nekdo, ki je redno zaposlen in ki teh razmer ne živi polno. Marko jih čuti vsak dan na svoji koži. Takšno življenje živi in ga reflektira. Čeprav dostojanstveno in objektivno opisuje razmere doma in v svetu, pa skozi tekst pronica boleča stiska mladih in manj mladih intelektualcev v svobodnih poklicih, ki se jim različni družbeni sloji na robu globalnih vrtincev odpovedujejo v hlastanju po lastnem kratkoročnem preživetju.  Kako ne, saj jih na drugem koncu lahko čaka globalna družba v najbolj primitivni fazi divjega zahoda, kjer je na svetovnem spletu dopuščeno res prav vse, brez vseh pravil in omejitev, in se dogajajo zlorabe brez vseh varovalnih mehanizmov.
 
In tu je še občutek, kot da bi se zgodovina ponavljala. Kot da bi Marko, ki je tvegal vse svoje skromno premoženje za študij na Dunaju in se pri tem zadolžil za preskromno štipendijo, ki ni zadoščala, da bi študij lahko dokončal, priklical spomin na Cankarja ali, še bolje, Groharja in veliko stisko slovenske moderne.  
 
Alenka Sottler
 
akad. slikarska, ilustratorka,
docentka za slikarstvo
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar