petek, 30. april 2021

KULTURA LAHKO OBSTAJA SAMO V MNOŽINI. 
PROTI ENEMU SAMEMU GLOBALNEMU MODELU


DIEGO FUSARO




Kultura vedno lahko obstaja samo tako in samo tam, kjer obstajata vsaj dve kulturi v dialogu. S tem mislim, da kultura strukturno obstaja kot medkulturni dialog. Je kot dialoški odnos, ki spoštuje drugačnost, popoln v komunikaciji med različnimi kulturami, torej kot medkulturni dialog, torej kot dialoški odnos. Spoštovanje drugačnosti, ki se izpolnjuje v komunikaciji med različnimi kulturami v medsebojnem dialogu. Kultura ni nikoli ena: če bi obstajala ena sama kultura, je prav zaradi tega razloga ne bi bilo. Kultura vedno pomeni, da ponavlja horizontalni odnos med populacijami in kulturami, ki se med seboj povezujejo in vodijo dialog v vsej plodni raznolikosti. Ideje enakosti ne smemo zamenjati z idejo izravnave: pravilna enakost označuje enako dostojanstvo med različnimi; nepravilna enakost pod imenom enakost zahteva nevtralizacijo raznolikosti in vsili en sam model. No, lahko rečemo, da kapitalistična globalizacija uporablja napačen koncept enakosti, lažne univerzalnosti: zaradi tega uničuje kulturne razlike med prebivalstvom in pridiga to enakost na način da vse populacije opustijo svoje kulture in dobijo dostop do ene same kulture - ki je dejansko subkultura ekonomije, potrošništva, oblika «tovora«, zato je paradoksalno, da je kultura globalizirana sama po sebi zanikanje same kulture, ker vsemu prebivalstvu na planetu nalaga  eno samo kulturo, ki pravzaprav ni kultura -  kulturo potrošništva in komercializacije.

Zahteva od vseh prebivalcev, da opustijo svojo kulturo in se odprejo eni sami in ko se to zgodi, je rezultat zanikanje lastne kulture in ustvarjanje nevtralnega praznega prostora, osiromašenega za simbole in kulturo, kjer lahko niti resničen niti simboličen »tovor« teče brez ovir po Enem samem svetu poenotenem v planetarni trg. Evo, zato kultura vedno vključuje kulturne razlike in raznolikost med kulturami je tisto, kar človeški rasi omogoča, da se uresniči kot enotna v svoji pluralnosti in jezikovni izraznosti. Enotna človeška rasa je nasprotje delirijčnih rasnih teorij. Obratno, obstaja v množica sebi lastnih kultur, ki so vse izraz ene same človeške rase, ki obstaja skozi širjenje kultur. Lahko rečemo, da je globalizacija sama po sebi antikulturni projekt, ki uničuje pravico do drugačnosti in pravico do kulture.

https://www.youtube.com/watch?v=HOWZ2i3gGIk

ČLANEK: DEFENDING CULTURE AGAINST GLOBALISEM

https://nulluslocussinegenio.com/2016/05/03/diego-fusaro-defending-culture-against-globalisation/

                                                                      ***

POSLUŠAJTE ŠE NAJNOVEJŠE VIDEO PREDAVANJE: 

4. april 2021 

DIEGO FUSARO: Covid-19 - VELIKA PONASTAVITEV IN ZMAGA NEOLIBERALNEGA OLIGARHIČNEGA BLOKA

 Video predavanje: https://www.youtube.com/watch?

Diego Fusaro je italijanski filozof, ki predava zgodovino filozofije na Milanski univerzi San Raffaele. Predaval je na univerzi Harvard. V angleščino so prevedena njegova knjiga z naslovom Evropa in kapitalizem: ponovna prihodnost 

Ni komentarjev:

Objavite komentar