sreda, 12. oktober 2022

SILVIA FEDERICI: ŽRTVOVANA CONA, ŽRTVOVANA POPULACIJA, ŽRTVOVAN SVET



"Celotni neoliberalni pogon je bil naravnan tako, da spodkoplje kakršnokoli investicijo v družbeno reprodukcijo. Neoliberalizem je v svoji esenci, v svojem najglobjem bistvu distrukcija, spodkopavanje in redukcija kakršnekoli investicije v družbeno reprodukcijo. 
Ko pogledamo malo naokrog, na ruralna področij v Ameriki, Afriki, vidimo da je bilo na miljone ljudi premeščenih iz njihove zemlje, ker ne samo, da se je nihovo kmetijstvo industrializiralo, ampak vedno znova in znova  privatiziralo. Privatizacija zemlje je razlastila miljone in miljone ljudi." 

"Živimo v družbi, ki ni spodobna družbene reprodukcije, zato je naša družbena reprodukcija v zelo globoki, globoki krizi. Petsto let so ljudem govorili, to je od vseh najboljši sistem, njegov napredek je tik za vogalom, prinaša maksimalen razvoj tehnologije, ki naj bi nam olajšala življenje, naj bi nas razbremenila težkega dela. ki naj bi nam pomagala preseči pomanjkanje. Zdaj vidimo, da prav ta tehnologija, ki je obljubljala, da nas bo popeljala iz pomanjkanja in obljubljala, da bo nova spoznanja prenesla na celi svet in bomo lahko potem vsi uživali sadove zemlje, v bistvu postala inštrument novega razlastninjenja, novega vala razlastitve in novega vala destrukcije zemlje. Zato mislim, da vse bolj raste globje spoznanje, da ta sistem ne more garantirati našega življenja, in da moramo ustvariti nov sistem, ki bo postavil, in tu naj uporabim slogan številnih ženskih gibanj v Latinski Ameriki, sistem, ki bo postavil logiko življenja v samo središče."


Na spodnjem videu je predavanje Silvije Federici z dne 23. 9. 2022, ki se je odvilo v okviru serije predavanj Teorija družbene reprodukcije, ki jo organizira Inštitut za študije spola na Univerzi v Buffalu (UB Gender Institut)v Ameriki.
Posredovala nam ga je prof. dr. Katja Praznik, članica odbora, ki je pripravil to letošnjo serijo in povabila govorke. Naslednji četrtek, 27. oktobra sledi še eno zanimivo predavanje Premille Nadasen, ki bo imela predavanje “How Capitalism Invented the Care Economy”. Povezavo z več informacijam najdete tui: https://www.buffalo.edu/genderin/events/lecture-series.html

 



                                    Silvia Federici govori o svoji Teoriji družbene reprodukcije

                                                              4. oktober 2022 

Silvia Federici je ena ključnih osebnosti v skupini feministk, ki so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja spodbudile novo radikalno teoretiziranje družbene reprodukcije.
V tem predavanju Federici razpravlja o trajnem pomenu družbene reprodukcije in o tem, kako je teoretiziranje protislovij na tem področju nujno za družbena gibanja, ki se posvečajo reorganizaciji vsakdanjega življenja in ustvarjanju neizkoriščevalskih družbenih odnosov.


Ni komentarjev:

Objavite komentar