petek, 4. marec 2022

DR. MAJA BREZNIK

Draga Alenka, sinoči sem poslušala posnetek radijske oddaje "Glasovi svetov" - odličen pogovor novinarja Gorana Dekleve o vrednotenju dela, o prekarnosti, o označevanju "dela" z dr. Majo Breznik, avtorico knjige Mezdno delo: kritika teorij prekarnosti.
"...Na primer: zakaj niso vsa dela upravičena do označbe »delo«; katera dela so plačana in katera ne; v kakšnih okoliščinah nas delo dejansko lahko tudi osebnostno bogati; kaj vse to pomeni za družbeni položaj različnih delavk in delavcev?" je zapisala naša kolegica Mojca.
Pogovor z Gorana  Dekleve z dr. Majo Breznik ob izidu njene nove knjige MEZDNO DELO, KRITIKA TEORIJ PREKARNOSTI in ob spremnem besedilu k knjigi DELO poslušajte tu:
 

Delo: tlaka, ki uničuje telo in duha, ali način, kako človek kreativno izrazi samega sebe?






Delo Andrea Komlosy  Spremno besedilo Maja Breznik
Globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja Študija avstrijske profesorice Andree Komlosy je enkratna v svetovni teoretski literaturi. Obdeluje osnovno človeško dejavnost – delo v vseh njegovih pojavnih oblikah v zadnjih osemsto letih v svetovnem merilu
.
Študija analizira oblike dela, delovne odnose, kulturna umevanja dela, jezikovna orodja, s katerimi človeštvo od daljne preteklosti do danes razmišlja in razpravlja o delu. Prikazuje stvarnost dela in družbene predstave o njem v kmetijstvu in obrti srednjega veka, novoveških industrijskih deželah in kolonijah, deželah v razvoju ter sodobnem globaliziranem svetu. Natančno in kritično predstavlja sodobno problematiko delovnih praks, delovnih odnosov, konfliktov, izkoriščanja. Prikazuje, kako različna so bila umevanja dela skozi čas in na raznih svetovnih področjih ter ugotavlja, kako so se splošne predstave o delu včasih ujemale, še pogosteje pa razhajale z dejansko stvarnostjo delovnih praks in odnosov. Študija razpravlja o ženskem delu, neplačanem delu, izkoriščanju presežne vrednosti in skupinah, ki so prisiljene v posebej krute delovne prakse.

Bralci bodo s knjigo pridobili široko informacijo o delu skozi čas in prostor, zavedeli pa se bodo tudi, kako zgodovinsko in geografsko omejene so naše vsakdanje predstave o delu. Epohalna študija je napisana zelo prijazno in prinaša malone enciklopedijski pregled v dostopnem, jasnem in natančnem slogu.

Dodatno:
PREDAVANJE INTELEKTUALNI PREKARIAT:

Ni komentarjev:

Objavite komentar