torek, 6. september 2022

SINDIKAT V USTANAVLJANJU VČERAJ DOBIL IME

Kreativni razred močno podpira ustanovitev sindikata ustvarjalno kulturnega sektorja. Veliko naših članov se je med prvimi prijavilo za članstvo v bodočem sindikatu in sodeluje tudi z izkušnjami iz Kreativnega razreda v predhodnem odboru sindikata. Zato lahko iz prve roke poročamo o živahnem dogajajnju v zvezi s bodočim Sindikatom, ki se je odvijalo čez vse poletje.























Fotografija iz predhodnega sestanka odbora sindikata, kjer smo se po sestanku s torto začasno poslovili od kolegice Katje Praznik ob njenem odhodu na delovno mesto na univerzi Buffalo v New Yorku.

Od vsega najlepše pri bodočem sindikatu pa je, da se spet družimo, da se debate odvijajo še dolgo po tem, ko se sestanki zaključijo in da vas z veseljem pričakujemo, a tudi potrebujemo zraven! Med tem so naši kolegi začeli organizirati in obiskovati tudi kraje izven Ljubljane in s temi obiski se namerava nadaljevati še v prihodnje, saj vsem  nam veliko pomenijo prav osebna srečanja. 

Slika iz regijskega sindikalnega srečanja v Celju, ki je zaradi strahu direkotorice kulturne inštitucije, da bi ta dogodek lahko škodil njenemu delovnemu mestu, srečanje tam preklicala. A se je hitro našel  nov gostitelj in je zato srečanje potekalo v zasebnem ateljeju.

Najbolj sveža novica pa je ta, da smo včeraj na sestanku odbora včeraj 6. septembra 2022 izglasovali ime Sindikata, ki se bo imenoval ZASUK. Ni bilo enostavno, ker so številna zanimiva imena in domene že zasedene. Idejo zanj je prispevala pesnica Barbara Korun, ki je takole takole utemljelila svoj predlog:

"ZaSUK je lahko zapisan tudi tako - ali kako drugače, (za-SUK), a vendar je najlepša najbolj preprosto.Sindikat ustvarjalk in kulturnikov je tudi možen naziv (oba samostalnik sta zapisana v generičnem spolu - ženski in moški spol zapisa samostalnikov je izenačen) ali Sindikat ustvarjalecv in ustvarjalk v kulturi ali, kot si predlagala, Sindikat za ustvarjalnost in kulturo (ali v kulturi) ... to mi je zelo všeč ... glede korena suk- navajam iz Slovenskega etimološkega slovarja: geslo "sukati" je iz indoevropskega korena seuk- "upogibati, vrteti, premakniti, vzpodbuditi" sukanec - "iz več prej spredena nit" SUKNJA - " S sukanjem (in ne tkanjem) narejeno (volneno) blago" (posamost. prid.)

Torej sta tudi v besedi "zasuk" ideji: 1. vzpodbude, premika; in 2. iz več prej spredena ena nit - ideja solidarnosti, povezanosti
                                   !!!
Do ustanovnega kongresa sindikata , ki bo predvidoma 1. oktobra želi ZASUK zbrati še 90 članov, kajti zadostno število je predpogoj, da se sindikat lahko ustanovi. Zato ne odlašajte in se čimprej prijavite na predhodno listo članov sindikata in hkrati povabite vsaj dva tri svoje kolege, da nam se nam pridružijo na način, da nam pišete in sporočite svoje podatke na 
kreativni.razred@gmail.com 
 
Prijavite pa se lahko tudi tako, da čim prej rešite anketo, ki vas na koncu vpraša ali želite biti član našega sindikata in to potrdite, saj nujno potrebujemo vaše povratne informacije, da lahko organiziramo delo www.1ka.si/a/40f698d8 
 Lepo prosimo, da vabilo širite med svojimi prijatelji, bodisi na družbenih omrežjih ,še bolje pa v živo skozi pogovor ali v manjših skupinah in tudi njih usmerite na anketo.
Če ste na FB lahko delite naslednje povabilo: https://www.facebook.com/photo/?fbid=484020920212723&set=a.169506691664149 





Ni komentarjev:

Objavite komentar