četrtek, 9. februar 2023

UMETNOST JE DELO


DOGODEK KREATIVNEGA RAZREDA

NA PREŠERNOVEM TRGU SMO ZA PRAZNIK KULTURE
 8. FEBRUAR 2023 RAZVILI TRANSPARENT

UMETNOST JE DELO

Na ljubljanskem Prešernovem trgu, kjer je Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) tudi ob letošnjem kulturnem prazniku tradicionalno pripravilo recital Prešernove poezije.

            foto Igor Modic

Ideja je padala tako rekoč v hipu. Nekaj telefonov najbližjim kolegom in hitro smo se dogovorili, da odtisnemo velik transparent. Matjaž je izrisal nekaj osnutkov. Odločili smo se za najbolj enostavnega in ga dali natisnit v petek zjutraj pred kulturnim praznikom. Draga Rinkema pa je prispevala za stroške tiska. Pred odhodom na prizorišče je Alenka napisala izjavo KREATIVNEGA RAZREDA, ki jo objavljamo spodaj.
V sredo zjutraj nas je pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani pozdravil sneg in mraz. Zbrali smo se Eva Lenassi, Huiqin Wang, Zsuzsanna Szegedi-Varga, Matjaž Stopar, Gorazd Gruntar, Ana Vipotnik, Alenka Sottler in na naše veselje se nam je pridružil tudi odlični slikar, ilustrator, stripar in karikaturist Ciril Horjak dr. Horowitz!
Pogumna ekipa se ni ustrašila slabih vremenskih razmer in se je takoj lotila naloge, to je razvijanja transparenta. Alenka je prebrala kratko izjavo Kreativnega razreda. Dogajanje so z zanimanjem spremljali zgodneši obiskovalci, tam na je čakal tudi fotograf Igor Modic..

      foto Ana Vipotnik 
Premraženi protestniki smo se nato odšli pogret v lokal Pritličje. Nagradili smo se toplimi čaji ter kavicami in se okrepili za nov prihod na prizorišče dogajanja.


VIDEO:  ZSUZSANNE SZEGEDI-VARGA
   

Prva fotografija po vrsti Igor Modic, spodnji dve Huiqin Wang

Ob ponovnem prihodu na Prešernov trg nas je tam pričakala množica obiskovalcev in številne novinarske ekipa. Nehote smo na sceno prišli tik pred samim začetkom slavnostnega dogodka in se postavili pod spomenik, kjer so se nas lotili številni fotoreporterji. Publika je z zanimanjem in odobravanjem spremljala našo nepričakovano akcijo. Izgledalo je, kot da smo del vnaprej načrtovanega scenarija, čeprav temu ni bilo tako. IPod spomenikom smo stali pet minut lepo poravnani s transparentom. K nam je pristopila ministrica, nas pozdravila in izmenjali smo par besed.


Potem pa smo zaokrožili in se postavili s transparentom pred občinstvo. Takrat je pod spomenikom nastopil prvi nastopajoči 
Tone Gogala z Zdravljico. Zbrane na Prešernovem trgu je zatem nagovoril predsednik ZDUS, igralec, slikar in kipar Boris Mihalj. Ko je na govorniško mesto stopila ministrica Asta Vrečko, smo zaradi mraza morali odkorakati s prizorišča. Navdušeni in povezani z skupno akcijo smo se objeli in veseli odpravili vsak na svojo stran.
Kreativni razred se zahvaljuje vsem obiskovalcem za pozornost, poslušanje in razumevanje pozicije umetnikov.





IZJAVA



SAMOSTOJNE DELAVKE IN DELAVCI NA KULTURNO USTVARJALNEM PODROČJU POZIVAJO K PRIZNANJU OSNOVNIH DELAVSKIH PRAVIC ZA VSE

Že desetletja živimo delavke in delavci na kulturno ustvarjalnem področju brez običajnih pravic, ki po ustavi pripadajo delavkam in delavcem. Oblast nam govori, da smo nekaj drugega, posebnega, zato nas za naše delo ni potrebno pošteno plačati, pogosto sploh ne. Kot da nimamo enakih človeških potreb po strehi nad glavo, bolniški, po družini, dopustu in počitku. Prepričujejo nas, da smo v bistvu podjetniki in to take vrste, ki se jim ne sme dati kredita, saj kako pa ga bomo odplačevali ob tako nizkih in nestalnih honorarjih. Uprite se pravijo drugi, a ker ste podjetniki, sindikata ne smete ustanoviti. Zdaj vemo, da so to že dolgo znane floskula za preprečevanje sindikalne organiziranje»

Ob kulturnem prazniku samostojni delavke in delavci na kulturno ustvarjalnem področju, zbrani v skupini KREATIVNI RAZRED izražamo protest proti napačni interpretaciji kulturno ustvarjalnega dela in izpostavljalo umetnost kot delo in kot tako terjamo zanj pošteno plačilo. Ob dnevu kulture so 8. februarja smo razvili pod Prešernovim spomenikom v Ljubljani transparent s trditvijo UMETNOST JE DELO. Z njim smo izrazili podporo zahtevam sindikata ZASUK ter pozvali oblast in javnost k priznanju enakih delavski pravic ne le zase, za vse!


KREATIVNI RAZRED





ODMEVI



                                 https://www.metropolitan.si/novice/slovenija/asta-vrecko/




2 komentarja:

  1. Popolnoma se strinjam in podpiram izjavo Alenke Sottler. Zahvaljujem se vsem, ki ste pokazali na nepravilnosti v sodobni slovenski družbeni tendenco, da je umetnik sam sebi odgovoren za vse.

    OdgovoriIzbriši