sobota, 11. februar 2023

EKONOMIJA POZORNOSTI

KAKO SO VAM UKRADLI POZORNOST

Družbeni mediji in številni drugi dejavniki sodobnega življenja uničujejo našo sposobnost koncentracije. Um si moramo povrniti, dokler si ga še lahko.

                                                                                                                    Johann Hari

"Deset let pozneje se je Adam izgubil. Pri petnajstih letih je opustil šolanje in skoraj vse svoje budne ure preživel med praznimi zasloni - zmešnjava YouTuba, WhatsAppa in pornografije. (Njegovo ime in nekaj manjših podrobnosti sem spremenil, da bi ohranil njegovo zasebnost.) Zdelo se je, da se vrti s hitrostjo Snapchata in nič mirnega ali resnega ni bilo več prostora v njegovih mislih. V desetletju, v katerem je Adam postal moški, se je zdelo, da se to drobljenje dogaja mnogim izmed nas. Naša zmožnost, da bi bili pozorni,  se je lomila in drobila. Pravkar sem dopolnil 40 let in kjerkoli se je zbrala moja generacija, smo obžalovali našo izgubljeno sposobnost koncentracije" 
piše v članku, objavljenjem v Guardianu ,Johann Hari.

                   VAŠA POZORNOST NI PROPADLA, BILA VAM JE UKRADENA


V njem Hari  med drugim opiše, kako je bilo, ko je sina peljal v rojstni kraj njegovega idola Elvisa Preslya:
"Ko prideš pred vrata Gracelanda, tam ni več človeka, katerega naloga bi bila, da te popelje naokoli. Dajo vam iPad, vstavite majhne slušalke in iPad vam pove, kaj morate storiti - zaviti levo; zaviti desno ali hoditi naprej. V vsaki sobi se na zaslonu prikaže fotografija kraja, v katerem se nahajate, medtem ko ga pripovedovalec opisuje. Ko smo se sprehajali naokoli, so nas obkrožali ljudje s praznimi obrazi, ki so skoraj ves čas gledali v svoje zaslone.
in nadaljuje: 
"Trenutno je tako, kot da bi nas ves dan posipali s praškom za srbenje. Ljudje pa, ki to počno pa nam pravijo: "Morda bi se morali naučiti meditirati. Potem se ne bi toliko praskali." Meditacija je koristno orodje - vendar moramo dejansko ustaviti ljudi, ki nas posipajo s praškom za srbenje. Združiti se moramo, da bi se spopadli s silami, ki nam kradejo pozornost, in si jo vzeti nazaj!"
Na koncu zaključi:
"Vendar se nobena od teh sprememb ne bo zgodila, če se ne bomo borili zanje. ako kot je feministično gibanje ženskam povrnilo pravico do lastnega telesa (in se mora zanjo boriti še danes), verjamem, da zdaj potrebujemo gibanje za pozornost, za povrnitev svojih misli. Verjamem, da moramo nujno ukrepati, saj je  tu podobno kot pri podnebni krizi ali krizi debelosti - dlje ko bomo čakali, težje bo. Bolj ko bo naša pozornost upadala, težje bo zbrati osebno in politično energijo za spopad s silami, ki nam kradejo pozornost. Prvi korak, ki je potreben, je sprememba naše zavesti. Prenehati moramo kriviti sebe in od svojih delodajalcev in tehnoloških podjetij ne zahtevati le drobne izboljšave. Lastniki svojih misli smo  in skupaj jih lahko vzamemo nazaj silam, ki nam jih kradejo."

Zgornji članek je prirejen odlomek iz knjige Ukradeni fokus: Johanna Harija, ki je izšel 6. januarja pri založbi Bloomsbury.  guardianbookshop.com. 



Kako vam ukradejo pozornost


                  
                                                   https://youtu.be/iBHmKMXh2VQ

Nekaj virov:
Jenny Odell, How to Do Nothing: Resisting the Attention Economy
James Williams, Stand Out of Our Light: Williams: Freedom and Resistance in Attention Economy (Svoboda in upor v ekonomiji pozornosti)
Tim Wu, The Attention Merchants: Wu: The Epic Scramble to Get Inside Our Heads (Veličastni boj za vstop v naše glave)
Adam Alter, Irresistible: Alter Alter: Vzpon zasvojitvene tehnologije (The Rise of Addictive Technology)
Shoshana Zuboff, The Age of Surveillance Capitalism
Mark Andrejevic, Automated Media
Brian McCullough, How The Internet Happened: Od Netscapea do iPhona

Lewis Waller (born: December 14, 1986 (1986-12-14) [age 36]), better known online as Then & Now, is an English YouTuber who creates weekly video essays about history, politics and philosophy. Lewis has a BA in history and politics, and finished an MA in history in 2020.

Ni komentarjev:

Objavite komentar