ponedeljek, 3. april 2023

DIGITALNA DEMENCA


Posledice digitalne demence

+ Težave s koncentracijo in pozornostjo, kar lahko vpliva na produktivnost in učenje.

+ Slabši spomin in sposobnost pomnjenja informacij, kar lahko ovira vsakdanje dejavnosti, 
   kot so branje, pisanje in matematika.

+ Zmanjšana sposobnost razmišljanja in reševanja problemov.

+ Poslabšanje socialnih veščin in komunikacije.

+ Povečano tveganje za duševne težave, kot sta tesnoba in depresija.

Poleg tega lahko digitalna demenca vpliva na kakovost življenja in povzroči družbene težave, saj lahko vodi v zmanjšano družbeno interakcijo, osamljenost in izolacijo.



Avtor: Manfred Spitzer
Prevajalec: Aleš Učakar
Epidemija pametnih telefonov
Nevarnosti za zdravje, izobraževanje in družbo 
Prof. dr. Manfred Spitzer je avtor številnih knjig in nemških televizijskih oddaj in eden najpomembnejših nemških raziskovalcev, ki se ukvarjajo z razvojem možganov in vplivom sodobne tehnologije na kognitivni razvoj človeka. Bralci ga poznajo po zelo dobro sprejeti knjigi Digitalna demenca.
V knjigi avtor opozarja na nujnost zavedanja družbe o tem, kakšen vpliv ima čezmerna raba mobilnih telefonov, ki so nezavedno postali nepogrešljivi del človeškega bivanja po vsem svetu. Argumente podpre s tehtnimi znanstvenimi ugotovitvami, ki govorijo o osupljivih razsežnostih pametnih telefonov. Škodljive učinke pametnih telefonov mediji po njegovem mnenju spretno zakrivajo ali minimalizirajo, tako npr. Spitzer razkrije stvarne podatke o porastu kratkovidnosti pri mladostnikih do 20. leta v Južni Koreji, o podvojitvi stopnje samomorov pri dekletih v ZDA, o vplivanju na več kot 200 volitev po vsem svetu ipd. Osupljiva razsežnost vpliva pametnih telefonov pa sega precej širše v pore družbenega življenja, avtor opozarja na širjenje t. i. osamljenih samskih, izgube občutka za resnice, pojav t. i. fantomske vibracije, digitalne disrupcije in nepopravljivih škodljivih učinkov na izobraževanje, ki pod vprašanj zastavlja celo Flynnov učinek in nakazuje, da digitalna tehnologija spreminja intelektualne sposobnosti bodočih generacij.

članek: KAKO DIGITALNA TEHNOLOGIJA SPREMINJA NAŠE MOŽGANE 

Ni komentarjev:

Objavite komentar