petek, 29. december 2023

O NEPLAČANEM IN PODPLAČANEM DELU V UMETNOSTI



Dragi Kreativni razred,

na hrvaškem portalu "Radnička prava" sem zasledila intervju z umetnico Dino Gligu, ki pripoveduje o stanju delavcev v kulturnem sektorju (ki ga zlahka prepoznamo tudi same, iz lastne prakse v naši državi) in zagonu hrvaškega sindikata "Skupa". Vsekakor imamo delavci v tem sektorju enake probleme, ne glede na državne meje... Vabljene k branju:























O NEPLAČANEM OZ. PODPLAČANEM DELU V UMETNOSTI V INTERVJUJU ZA HRVAŠKI PORTAL RADNIČKA PRAVA: DINA GLIGO: UMJETNICI TOLIKO MALO UPRIHOĐUJU U ODNOSU NA DRŽAVNI PROSJEK DA SE POSTAVLJA PITANJE KAKO TAKO SLABO PLAĆEN RAD UOPĆE MOŽE BITI LEGALAN

"Kako in od česa živijo likovni umetniki na Hrvaškem, če so honorarji za razstavljanje v institucijah od nič do 50 evrov? Zakaj umetniško delo na Hrvaškem ni dovolj cenjeno niti v strokovnih združenjih, ki združujejo umetnike? Kaj se lahko boj umetnikov in umetnic nauči iz klasičnega sindikalnega organiziranja? O teh temah se pogovarjamo z likovno umetnico Dino Gligo, ki je zadnja leta izjemno aktivna v boju za boljše pogoje dela na terenu, tako prek neformalnih umetniških kolektivov kot tudi kot članica Glavnega odbora sindikata SKUPA."

***
"Kako je mogoče, da se takšna situacija normalizira in preživi?

Družbeno soglasje glede svobodnega in neurejenega umetniškega dela obstaja že zelo dolgo, predolgo. Med podporniki neplačila in deregulacije umetniškega dela prevladuje stališče, da organizator dela umetniku uslugo: nudi mu platformo za promocijo ali nadaljnjo produkcijo.  Za samoumevno se šteje, da bo umetnik izdeloval, pripravljal in/ali prilagodil delo ali izvedel postopek brezplačno, ker potrebujejo potrditev in promocijo. Konec koncev mora razstavljati, da se lahko poteguje za status neodvisnega umetnika, da lahko dobi naslednjo razstavo, da dobi pravico do "brezplačnega" zdravstvenega zavarovanja (že plačane prispevke) ali morda  uspe celo nekaj prodati (čeprav pravni okviri prodaje niso povsem jasni) Obstaja torej sistemski pritisk, da delujemo po navadi brezplačno, ker le tako lahko napredujemo pri delu in nismo izključujeni ne samo profesionalno in ekonomsko, ampak tudi socialno in družbeno. Če ne sodelujete tako, je edino, kar vam preostane, da sprejmete pakiranje kuvert na borzi dela".

Več na: 



P.S. 
Pred dnevi pa je naše Ministrstvo za kulturo v javnost poslalo poziv za udeležbo v javni razpravi o predlogu Zakona o dopolnitvi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK-H). Gre za pomemben korak pri zagotavljanju pravic prekarnih delavcev v kulturi, saj bo dopolnitev zakona samozaposlenim v kulturi omogočila sklepanje kolektivnih pogodb. Rok za oddajo komentarjev in pripomb je vključno do 22. januarja 2024.

https://www.gov.si/novice/2023-12-21-predlog-dopolnitve-zujik-v-javni-obravnavi/?fbclid=IwAR3ApwVvixnBe-S0CjVg_ItA3vPMBhxWmj-Dr8pUQ_bWenoR_yadceChHPY&mibextid=xfxF2i 



Vsem želim mirne praznike in optimističen prehod v novo leto, 
ki naj nam prinese več solidarnosti in blažje sobivanje v tej družbi!

Srečno vsem!

Mojca

Novoletemu voščilu za leto 2024 naše kolegice 
slikarke Mojce Senegačnik se pridružuje tudi 
Kreativni razred!

Ni komentarjev:

Objavite komentar