sreda, 17. julij 2024

ŠTEVILNI PROTESTI, PETICIJE, POZIVI ZA MIR

ŠTEVILNI PROTESTI, PETICIJE, POZIVI ZA MIR IN PROTI SEDANJI POLITIKI NAŠIH IN EU POLITIČNIH ELIT

                                

Zadnje tedne še nismo srečali državljana ali državljanke Slovenije, ki bi zagovarjala vojaški spopad z Rusijo. Vsi, ki smo jih vprašali za mnenje, so bili proti vojaški agresiji. Nasprotno pa v medijih prevladujejo vedno bolj militantna sporočila, ki jih vsiljujejo vodilni mediji in politika. Državljanom ne preostane drugega, kot da pišejo vedno bolj številne peticije za mir. Zbrali smo jih na blogu Kreativni razred.

Vse več verodostojnih podatkov namreč kaže, da se pod krinko borbe za svobodo Ukrajinskega ljudstva skriva vrhunska zločinska politična manipulacija zahodnih elit, ki so za svojo ohranitev pripravljene žrtvovati čisto vse in spreti cel svet. Tisti, ki pri tem militantnem nareku sodelujejo, bodo morali nekoč polagati račune. Morda največ verodostojnih informacij na to temo pri nas ponuja e-revija INSAJDER z urednikom in raziskovalnim novinarjem Igorjem Mekino: https://insajder.com/

Poleg izjave ZA MIR, ki smo jo sestavili z nekaj kolegi in somišljeniki Kreativnega razreda, je na spletu zaokrožil PROTEST ZARADI KRŠITVE PRAVIC DO INFORMIRANJA društva Slovenskih vojnih veteranov. S.R.P., ki upravičeno protestirajo zaradi tendencioznega poročanja in grobega kršenja pravice državljanov do objektivnega informiranja. Potem je tu peticija POZIV K MIROVNI VLOGI SLOVENIJE V SPOPADU MED ZAHODOM IN RUSIJO somišljenikov patra Geržana in Tomaža Mastnaka, ki se jim pridružuje vrsta politično različnih, a kar se vojne v Ukrajini tiče, enako mislečih državljanov, pa najnovejša peticija PETICIJA PROTI VOJNEMU HUJSKAŠTVU IN FINANCIRANJU NOVE VOJNE Rastka Močnika in Igorja Ž. Žagarja. Tu so še mirovna prizadevanja in števlna javna pisma Franca Jurija in njegovih somišljenikov in peticija POZIV IZ SLOVENIJE: ZAUSTAVITE VOJNO V UKRAJINI!, ki jo podpisuje tudi bivši predsednik države Milan Kučan, pa dogodki in predavanja Mirovnega inštituta pod naslovom NE NATO, MIR NAM DAJTE! (glej eden od prejšnjih prispevkov na tem blogu), pa peticija ZAHTEVA SLOVENSKIM ODLOČEVALCEM ZA AKTIVEN PRISPEVEK K MIRU NA VSEH VOJNIH ŽARIŠČIH s preko tisoč podpisniki, nastala na pobudo Esmeralde Vidmar in še katera. Za mir so se javno zavzeli tudi posamezniki in bili pri tem deležni marsikatere medijske in politične diskvalifikacije, med njimi Uroš Lipušček, Franco Juri, Tomaž Mastnak, pater Geržan, Ira Zorko z nedavnim javnim pismom ŽGOČA VPRAŠANJA LJUDEM V VLADI,  Marko Kerševa v zapisu VOJNA IN MIR V UKRAJINI v rubriki Gostujoče pero v DELU na https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/vojna-in-mir-v-ukrajini-2pa v pismih bralcev Danilo Muršec na https://vecer.com/slovenija/odziv-na-pismo-bralca-proti-vojnemu-hujskastvu-in-financiranju-vojne-2-1036244, Franc Škerget na: https://vecer.com/slovenija/pismo-bralca-proti-vojnemu-hujskastvu-in-financiranju-nove-vojne-3-10362670 in še kdo.

Srčno upamo, da svoj podpis pri peticijah za mir prispevate čimprej tudi vi, saj danes bolj kot kdaj koli prej velja Kajuhov verz:

"O, če ljudi ne bi bilo pri nas, ljudi, ki ne ubogajo na vsak ukaz........ "

Kreativni razred


V nadaljevanju vabimo k branju in podpisovanju peticij z naslovi:


ŽGOČA VPRAŠANJA LJUDEM V VLADI

PETICIJA PROTI VOJNEMU HUJSKAŠTVU IN FINANCIRANJU NOVE VOJNE

IZJAVA ZA MIR

POZIV K MIROVNI VLOGI SLOVENIJE V SPOPADU MED ZAHODOM IN RUSIJO

PROTESTA ZARADI KRŠITVE PRAVIC DO INFORMIRANJA  IN ZA KONČANJE VOJNE 

POZIV IZ SLOVENIJE: ZAUSTAVITE VOJNO V UKRAJINI!

ZAHTEVA SLOVENSKIM ODLOČEVALCEM ZA AKTIVEN PRISPEVEK K MIRU NA VSEH VOJNIH ŽARIŠČIH



ŽGOČA VPRAŠANJA LJUDEM V VLADI

Nedavni vrh Nata je s svojimi izjavami dokončno razkril in potrdil, da za tako imenovani kolektivni zahod obstaja razlika med na pravilih temelječem mednarodnem redu t.i. rule based order, ki ga je po koncu hladne vojne začela svetu enostransko vsiljevati Amerika in mednarodnim pravom, ki ima svoje temelje v ustanovni listini Združenih narodov. Za prihodnost vsakega od nas je pomembno vedeti odgovor na vprašanje kje ob tej delitvi, ki izhaja iz občutka moči in trenutne samovolje ene od članic ZN, stoji uradna Slovenija, kako čutite in razmišljate o tem naši predstavniki?

Za vsakega od nas je tudi pomembno vedeti, kako gledate na pravkar sprejeti bilateralni sporazum med Nemčijo in Ameriko, s katerim prva slednji dovoljuje postavitev raket dolgega dosega na svoje ozemlje. Gre za povsem konkreten korak opustitve dogovora o omejitvi tega orožja, ki sta ga leta 1987 sklenila Reagan in Gorbačov in katerega enostranska prekinitev s stani Amerike je bila eden od prvih korakov rušenja dogovora o evropski varnosti. Ali se kot članica Nata Slovenija čuti zavezana vojaško reagirati na možne odzive in posledice groženj tega dvostranskega sporazuma?

Kako se bo naša država kot aktualna nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov in kako se boste vi, g. Žbogar, odzvali na povabilo pravkar predsedujoče Rusije po ponovni potrditvi veljavnosti listine Združenih narodov kot merodajne osnove mednarodnega prava in na konkretne predloge, ki jih je v svojem nastopnem govoru podal zunanji minister Sergej Lavrov?

Bo naša zunanja politika delovala v skladu z 124. členom ustave in omogočala ter podpirala mirovna prizadevanja, kot so trenutni poskusi vodilnega predstavnika evropski uniji trenutno predsedujoče države, Viktorja Orbana, za ponovno vzpostavitev diplomacije ali jih bo trmasto preprečevala in vztrajala na enostranski obsodbi, na ignoranci ene od strani ter prepovedi zgolj omenjanja vzrokov in dejstev, ki so ključna za razumevanje situacije, dosego miru, obnovitev komunikacije in možnost vnovičnega sodelovanja?

Odgovori na ta in še druga vprašanja, ki vsakodnevno vznikajo ob izjemno dramatičnem dogajanju v svetu lahko odločajo, ne le o vojni in miru, ampak tudi o tem ali se bomo znotraj mednarodnih institucij postavili v tabor vedno bolj agresivne manjšine, ki se samovoljno in z vedno bolj resnimi vojaškimi grožnjami postavlja nasproti razvoju sveta ali pa se bomo kot narod, skladno s svojo tradicijo in mednarodnim pravom, še naprej zavzemali za gospodarsko solidarnost, kulturno svobodo in splošno enakopravnost vseh ljudi.
                                                                                                              Ira Zorko


PETICIJA PROTI VOJNEMU HUJSKAŠTVU IN FINANCIRANJU NOVE VOJNE

V Insajderju (avtorski članek Igor Mekina ) sta RASTKO MOČNIK in IGOR Ž. ŽAGAR nedavno objavila peticijo z naslovom PROTI VOJNEMU HUJSKAŠTVU IN FINANCIRANJU NOVE VOJNE

"Na nedavnem vrhu v Washingtonu je NATO Ukrajini za leto 2025 zagotovil 40 milijard evrov vojaške pomoči. Nekaj mesecev prej je EU Ukrajini za leto 2025 zagotovila 39 milijard evrov vojaške pomoči. Samo za primerjavo: celotni proračun Republike Slovenije za leto 2025 znaša 15 milijard evrov ...
Odločno protestiramo proti temu, da predsednik slovenske vlade, ministrice in ministri zlorabljajo svoj oblastni položaj, nas pehajo v vojno in nadomeščajo politiko z vojnim hujskaštvom, opozarjata vlado Rastko Močnik in Igor Ž. Žagar v najnovejši peticiji.
Pri tem je EU povečala proizvodnjo streliva za 40%, samo Nemčija pa načrtuje nekajkratno povečanje proizvodnje orožja. Evropa torej nedvoumno vzpostavlja vojno ekonomijo in se pripravlja na vojno - pravzaprav je v vojno že stopila." Svoje besedilo zaključita
takole:
"Zahtevamo, da vladajoči delujejo v skladu z ustavnimi načeli slovenske
 države in se dejavno zavzamejo za mir in politično reševanje sporov.

Prof. dr. Igor Ž. Žagar in prof. dr. Rastko Močnik*


*Če želite podpisati peticijo, to prosimo sporočite na na igor.zzagar@gmail.com in josip.mocnik@guest.arnes.si



IZJAVA ZA MIR

Svet zaradi sebičnih interesov kapitala in z njimi povezane politike drvi v vse večjo katastrofo. Vsi se strinjamo, da je predpogoj za blaginjo človeštva ravno mir, ki pa očitno ni v interesu tistih, ki krojijo svetovno politiko s podporo ostalih držav zaveznic, tudi Slovenije. Čutimo dolžnost in nujo, da jasno in glasno povemo našim voditeljem, da se s tako politiko ne strinjamo, smo zapisali članice in člani Kreativnega razreda z somišljeniki v uvodu mirovne izjave, objavljene v e-reviji MEŠANEC. Izjavo preberi in se pridruži sopodpisnikom tu:  https://mesanec.si/za-mir/


POZIV K MIROVNI VLOGI SLOVENIJE V VOJAŠKEM SPOPADU MED ZAHODOM IN RUSIJO

Za avtonomnega človeka, suverene evropske države in neodvisno Evropo.

Spopad v Ukrajini se nevarno stopnjuje. V enem letu je, kljub medijski blokadi in agresivni politični propagandi, večini prebivalcev in prebivalk Evrope in ZDA postalo jasno vsaj dvoje: da je bila agresija izzvana in da vojna ni posledica norosti zgolj enega človeka ali zavojevalnih teženj Rusije.
Na dan je prišlo kar nekaj dejstev, ki niso v prid in čast zahodnim državam in zaradi katerih je ruski predsednik že pred časom izjavil, da je stopnja zaupanja Rusije do Zahoda skoraj nična. Izkazalo se je, da sta Nemčija in Francija kot državi garantki zavajali Rusijo pri udejanjanju sporazuma Minsk II, ki je od Kijeva zahteval ustavno ureditev manjšinskih pravic za ogrožene rusko govoreče prebivalce in prebivalke države. Po besedah nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel je šlo le za kupovanje časa pri pripravah na vojno.
Pred nekaj dnevi objavljena raziskava uglednega ameriškega novinarja Seymourja Hersha je potrdila slutnje mnogih, da ZDA, tako kot je to napovedal njen predsednik, stojijo za uničenjem strateških plinovodov med Nemčijo in Rusijo. To dejanje lahko označimo za terorizem, za porušenje dveh pomembnih mostov gospodarskega sodelovanja v Evropi.
Med dosedanjim potekom vojne so se odvili vsaj trije krogi pogajanj med neposredno v spopade vpletenima stranema, pri katerih je bil v marcu 2022 po poročanju neodvisnih opazovalcev dosežen obojestranski dogovor o miru, ki pa ga Zahod ni hotel sprejeti in je z izsiljevanjem pognal Ukrajino v nove krvave spopade ter pospešil njeno oboroževanje z vedno močnejšim in učinkovitejšim orožjem.
Prebivalcem in prebivalkam Evrope in ZDA se tako, kljub zdravorazumskim svarilom izkušenih geostrateških analitikov in pomembnih javnih osebnosti, ne glede na njihovo politično prepričanje, podobno kot se je dogajalo v času pandemije, spet vsiljuje samo ena možnost. Ta možnost že do sedaj kaže podobno pogubne neposredne in posredne posledice: nadaljevanje vojne in njeno stopnjevanje.
Bistvena razlika se kaže morda le v tem, da posledic te norosti ne bo mogoče niti za trenutek prikrivati. Priča smo nevarnim in usodnim lažem in manipulacijam politike in medijev o resničnih vzrokih konfliktov. Ta zavajanja nas oddaljujejo od možnosti za dosego miru in nas vodijo v bližino jedrskega spopada oz. permanentno svetovno vojno.
Zveza Nato je ob prelomljenih obljubah zahodnih politikov in z agresivno politiko širjenja proti vzhodu ignorirala desetletna opozorila Rusije in njena prizadevanja, da bi po mirni poti prišli do sporazumne in za vse sprejemljive varnostne politike v Evropi in svetu. Izigrana so bila pričakovanja državljanov novih članic po mirnem dogovarjanju, varovanju in zaščiti ter nas izpostavila neposredni vojni nevarnosti ter njenim posledicam. K temu lahko dodamo tudi vpliv po mednarodnem pravu nezakonitih sankcij, katerih negativne posledice se kot bumerang vračajo in prizadevajo zlasti prebivalce in prebivalke držav, ki so jih uvedle, prvenstveno članic Evropske unije.
O vsem tem državljani in državljanke Slovenije, podobno kot ostali prebivalci in prebivalke Evrope, v enem letu eskalacije vojaških aktivnosti nismo imeli priložnosti javno izraziti svojega mnenja.
Glede na sedaj znana dejstva in burna dogajanja v mednarodni politiki smo mnenja, da nas množični mediji zavajajo in da naša država ni napravila vsega, k čemur jo zavezuje 124. člen ustave, ki govori o obrambi. Ta pravi, da pri zagotavljanju varnosti država izhaja predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja. Kot država, ki vojaško nikogar ne ogroža, si Slovenija lahko privošči govoriti diplomatsko resnico in s celovitim in modrim razumevanjem situacije po svojih močeh prispevati k mirnemu reševanju sporov. Miru pa nikakor ni mogoče doseči s stopnjevanjem oboroževanja, z vojnim hujskaštvom, s podžiganjem rusofobije, trganjem diplomatskih odnosov in blokiranjem pogajanj.
S to izjavo se pridružujemo številnim državljanom in državljankam Evrope, ki pozivajo svoje vlade k pravičnosti. Vlado Republike Slovenije pozivamo, da se zavzame za predloge in korake, ki bodo po mirni poti vodili k čimprejšnji ustavitvi spopadov in pogajanjem!

V Ljubljani, 14. februarja 2023

Prvopodpisniki:
Ira Zorko
Tomaž Mastnak
Miklavž Komelj
Boris Šinigoj ml.
Karel Gržan
Andrej Detela
Rok Zavrtanik
Rastko Močnik

poziv lahko podpišete na: https://peticija.si/

PROTESTNA IZJAVA ZARADI DEZIUNFORMIRANJA IN POZIV K KONČANJU VOJNE

Nespoštovanje Ustave Republike Slovenije

V 16. členu Ustave Republike Slovenije je transparentno zapisano, da se človekove pravice in temeljne svoboščine smejo razveljaviti ali omejiti le za čas trajanja vojnega stanja ali izrednega stanja.
Člani društva SRP se sprašujemo ali smo državljani Republike Slovenije, vključno z nami, ki smo aktivno delovali na vojaškem področju v procesu osamosvajanja naše države sploh vredni objektivnega informiranja o stvareh, ki so za našo državo, njeno demokracijo i njeno samostojnost izjemnega pomena.
Kot bivši pripadniki vojaške branže smo zelo zaskrbljeni, zaradi po našem mnenju tendencioznega in strokovno nekritičnega poročanja o varnostni krizi in vojni med ZDA-NATO in RF na ozemlju Ukrajine. Tekoče spremljamo dogajanje na fronti in obžalujemo, da toliko ljudi na obeh straneh vsak dan izgublja življenja, nasilje se samo stopnjuje in ne vidimo garancije, da stvari ne bodo ušle izpod rok in sprožile celo uporabo jedrskega orožja. Žalostno je spremljati vsakodnevne informacije, s katerimi nas naši najvišji predstavniki oblasti enostransko informirajo , kar pomeni da dobesedno in nekritično prenašajo samo eno plat resnice, samo resnico ene strani udeležene v vojni. Dejansko gre za obliko specialne medijske vojne, ki bi ji zavidal celo Stalinov režim.
Takrat so državljani SZ poslušali CK KP, sedaj pa mi moramo poslušati propagandni stroj CK NATO in CIA. Nam državljanom Slovenije, zaradi totalne cenzure ni dovoljeno , da si na podlagi virov obeh vpletenih strani, sami ustvarimo objektivno sliko trenutnega dogajanje. Očitno nas ima naša vlada za mentalno podhranjene in ona razmišlja namesto nas. Večina prirejenih informacij z bojišča je skrojenih tako diletantsko, navijaško, abotno in lažnivo, da se jim tudi laiki smejejo in dosegajo nasprotni efekt od želenega. Kot primer naj navedemo, da se pred vsakim važnim dogodkom na sedežu EU ali NATO pojavijo filmski zapisi, ki prikazujejo rusko raketiranje bolnišnic, vrtcev, šol in se jih da napovedati že v naprej. Seveda se obe strani vpleteni v vojno poslužujeta njim v prid prikrojenih informacij. Najbolj tragično se to v Ukrajini odraža na način, kjer zaradi pomanjkanja vojakov za popolnjevanje in zamenjavo enot na fronti lovijo moške na ulicah in lokalih ter jih po hitrem postopku slabo izurjene pošiljajo na fronto kot topovsko meso. Režim nelegalnega predsednika Zelenskega, ki se mu tudi na Zahodu počasi približuje rok uporabe, pa prepričuje državljane, da so tik pred zmago. Ali je to etično in moralno, da pri tem sodeluje tudi slovenska vlada, ki z svojimi dejanji samo še razpihuje in podpira vojno, naj presodijo ljudje sami. Si lahko predstavljate, da bo število mrtvih pripadnikov dveh slovanskih narodov odvisno od tega, kdo bo zmagal na novembrskih volitvah v ZDA?
Javno izrečene besede ameriške diplomacije, da je edino važna samo svetovna prevlada ZDA in NATO, pri čemer se ne bodo izbirala sredstva, pa če zmanjka še zadnji Ukrajinec, ni potrebno komentirati in tej aroganci ni videti konca. Navsezadnje vsak dan vojne prinese mastne toda krvave dobičke zahodne orožarske industrije. Če se vrnemo na začetek članka in 16. člena Ustave kot najvišjega pravnega akta države Slovenije, sprašujemo slovensko vlado in širšo politiko, od kdaj je Slovenija v vojnem stanju in do kdaj bodo vladale še izredne razmere ter kdo je podpisal ta dokument. Res je, da ima naša država gospodarske in še drugačne koristi od EU, toda postali smo tako nepomembni in podrejeni, da se o neodvisnosti že težko pogovarjamo. Do kdaj bo zakonodaja zahodnega hegemona nad slovensko ustavo in zakonodajo.
Floskule o skupnem odločanju v Bruslju so prav tragikomične in niso vredne komentiranja, o vsem odloča samo ZDA. Težko bi našli v zgodovini Slovencev tako vazalne in upogljive politike, ki nimajo toliko poguma, da se odrečejo celo svoji ustavi in se podrejajo tujim gospodarjem. Ali smo res postali kolonija drugega reda v EU? Predvsem pa v smislu monolitnega podrejanja izstopata dva politika z MZZ, ki sta trobilo vojne koalicije NATO-EU in ju ni vredno omenjati poimensko.
Sporočamo tudi, da se kot bivši pripadniki SV ograjujemo od izjav naših visokih častnikov in generalov, ki v medijih komentirajo vojne dogodke v Ukrajini. Na kmetih bi rekli, da »brainwashing » učinkovito deluje.
Naj končamo z željo in pozivom, da vlada le najde kanček poguma in se pridruži tistim državam, ki si prizadevajo za zaustavitev vojne v Ukrajini in dosego trajnega miru, nam pa omogoči pošteno in objektivno poročanje.

Člani društva SRP
Janez Butara, Boris Pogačar, Remzo Skenderović, Jože Ribič, Lojze Podobnik, Darko Kastelic, Jože Florijančič, Jože Butara, Milan Gorjanc, Mirko Ognjenović, Janez Muhvič, Medle Franc, Branko Đukić


POZIV IZ SLOVENIJE: ZAUSTAVITE VOJNO V UKRAJINI!

Od začetka ruske agresije na Ukrajino mineva leto dni. Vsestransko podpiramo Ukrajino v njeni nesporni pravici do obrambe. Ukrajina je žrtev ruske agresije, ki je ni mogoče upravičiti. Vojna je terjala že na sto tisoče mrtvih, od tega dve tretjini na ukrajinski strani. Ukrajina postaja opustošena država.
Evropski državniki se, tako kot v prvi svetovni vojni, kot mesečniki prepuščajo toku, ki vodi v morebitno novo svetovno vojno. Nemška zunanja ministrica pravi, da smo v vojni z Rusijo. Predsednik vojaškega odbora Nato zagotavlja, da je skupina držav pod vodstvom ZDA pripravljena na neposredni spopad z Rusijo. Ob tem predsednik ZDA ocenjuje, da pomeni vojna v Ukrajini neposredno grožnjo atomskega »armagedona«. Zlovešča govorica atomske grožnje se sliši iz Moskve.
Ukrajina je žrtev posredniške vojne med dvema vodilnima jedrskima velesilama, Rusijo in ZDA, za vplivna območja. Nekoč sta bili obe na pravi strani zgodovine.
Težki ofenzivni tanki na ukrajinsko-ruski fronti še dodatno odpirajo nevarnost neposrednega spopada Rusije z Zahodom na naših, evropskih tleh. Ugibanje vojaških strokovnjakov, da do atomske vojne najverjetneje ne bo prišlo, ni nikakršno varnostno zagotovilo.
A kopičenje najsmrtonosnejših orožij Evropi ne bo prineslo miru in stabilnosti. V tej vojni smo poraženci vsi. Tudi državljani EU, ki prav tako plačujemo to vojno in njene posledice. Breme vojne bodo nosile še prihodnje generacije Evropejcev. Zato morajo pri odločitvi o koncu vojne sodelovati tudi evropske države.
Od vlad držav EU zahtevamo, da vzpostavijo novo, dolgoročno evropsko varnostno arhitekturo, ki bo izraz strateških interesov evropskih držav za njihovo aktivnejšo vlogo v svetu. Temeljiti mora na suverenosti, enakopravnosti in ob upoštevanju varnostnih interesov vseh držav. Tudi Rusije, ki ostaja, takšna ali drugačna, soseda EU tudi v prihodnje.
Pozivamo vlade EU, Nato in Rusko federacijo, da nadgradijo evropsko vzhodno politiko nekdanjega nemškega kanclerja Willyja Brandta, ki je naši celini prinesla več desetletij miru. Da se zavežejo k posodobitvi helsinške listine o miru in sodelovanju in njenemu spoštovanju.
Politična govorica o poražencih in zmagovalcih je v navzkrižju z govorico miru. V tej vojni ne more zmagati nobena stran. Končati jo je mogoče le za pogajalsko mizo. Pogajati se ne pomeni kapitulirati niti opravičevati rusko agresijo. Pogajati se pomeni odgovorno iskati rešitve in pristajati na odstopanja na obeh straneh s ciljem, da se prepreči še več mrtvih in stopnjevanje zla.
Od vlad držav EU, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije zato pričakujemo, da vzpostavite zavezništvo za prekinitev bojev, za ustavitev nadaljnjega oboroževanja in za začetek pogajanj. Vaša odgovornost je tudi svet prihodnosti, mir, varnost in kljubovanje podnebnim spremembam! Je življenje naših otrok in njihovih potomcev v svetu brez strahu, v svetu, ki bo zagotavljal obstoj človeštva.
Vlade držav EU nimate mandata za vojno! Ne vodite je na pragove naših domov!
Ustavite vojno! Ustavite jo takoj! To moč imate. In to odgovornost!

Podpisniki:
Milan Kučan, Danilo Türk, Spomenka Hribar, Niko Toš, Ema Kugler, Uroš Lipušček, Miroslav Cerar, Miran Goslar, Marjan Šetinc, Boris Vezjak, Rado Bohinc, Slavko Splichal, Darko Štrajn, Vito Turk, Lucija Čok, Rudi Rizmal, Vinko Dolenc, Svetlana Slapšak, Peter Čeferin, Ivo Daneu, Aurelio Juri, Andrej Cetinski, Jože Pirjevec, Maca Jogan, Božidar Flajšman, Danijel Rebolj, Polona Jamnik, Stane Pejovnik, Ivan Svetlik, Jure Zdovc, Maja Breznik, Zoran Jankovič, Saša Arsenovič, Ladislav Lipič, Franco Juri, Vesna Mikolič, Vlado Miheljak, Mihael Naglič, Drago Kos, Miloš Šonc, Zdravko Mlinar, Primož Šterbenc, Aleks Štakul, Bogomir Kovač, Milica Antić Gaber, Jožef Školč, Dušan Keber, Božo Repe, Tanja Rener, Stane Saksida, Mirjana Ule, Miroslav Gregorič, Silvo Devetak, Rado Riha, Emil Milan Pintar, Gorazd Kovačič, Mojca Drćar Murko, Jože Šušmelj, Jani Bavčer, Mitja Rotovnik, Boris Muževič, Polona Vetrih, Jože Mermal, Tone Vogrinc, Dušan Kumer, Rudi Zaman, Sonja Lokar, Bojan Križaj, Anton Rupnik, Slavko Pregl, Janez Winkler, Ivan Novak, Ivan Rudolf, Alenka Šelih, Bojko Bučar, Zvone Dragan, Martin Ivanič, Miloš Prosenc, Marjan Šiftar, Matjaž Kmecl, Rudi Zavrl, Franc Hočevar, Rudi Pavšič, Tone Slapernik, Anton Bajec, Silvan Bačer, Jasna Žlof



ZAHTEVA SLOVENSKIM ODLOČEVALCEM ZA AKTIVEN PRISPEVEK K MIRU NA VSEH VOJNIH ŽARIŠČIH

Našo deželo so na pot suverenosti in miru popeljali intelektualci in zavedni, srčni, napredni ljudje. Ali smo jo sposobni ohraniti za naslednje generacije tudi mi?
Sporočimo odločevalcem voljo ljudstva. Podprimo in delimo zahtevo ter ozaveščajmo ljudi o miru, ki je edina prava pot prihodnosti.
S svojim podpisom podpirate spodaj navedene aktivnosti, ki bodo pripomogle k večji varnosti Slovenije, EU in sveta. Za mirno prihodnost vseh nas gre.
Slovenija je miroljubna država, rešitev ne iščemo v nasilnih dejanjih. To je naša stoletna kulturna tradicija. Od ODLOČEVALCEV ZAHTEVAMO, DA KULTURO MIRU NADALJUJETE , saj si mir želimo vsi miroljubni, napredni, ozaveščeni prebivalci Slovenije.
Državljani zaskrbljeno opažamo, da »odločevalci« pogosto s svojimi dejanji ( samostojno ali, ker vam tako ukažejo vaši nadrejeni) OGROŽATE TEMELJE MIRU V SLOVENIJI IN V SVETU. Tako z diplomatskimi aktivnostmi na političnem parketu kot z ukrepi, kot je bil npr. nakup nabojev za milijon evrov za Ukrajino. Z vsakim nabojem bo ubit človek.
Odločevalce pozivamo, da TAKOJ ZAUSTAVITE SODELOVANJE V OBOROŽEVANJU UKRAJINE. Slovenijo v pomoč Ukrajini vključite izključno s humanitarno pomočjo. Od vas zahtevamo, da se zavzemate za MIROVNI SPORAZUM MED UKRAJINO IN RUSIJO. Slovenija naj končno jasno zavzame NEVTRALNO DRŽO. Začnite aktivno združevati tiste države, ki si prizadevajo za mir.
Ne vključujte se v podpisovanje raznih (ne)obvezujočih dokumentov glede oboroževanja. Za to nimate nobenih pooblastil. V kolikor želite spremembo ustave in vizije Slovenije, VAS POZIVAMO, DA IZVEDETE REFERENDUM, kakšna naj bo politika Slovenije: ali ljudje od vas zahtevajo zavzemanje za mir ali aktivno vključevanje v vojne aktivnosti? (Velja namreč v Ustavi zapisano, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo – zavedamo se, da ta člen grobo kršite).
VARNA, MIRNA PRIHODNOST JE TEMELJNA ČLOVEKOVA PRAVICA. ZAGOTOVITE JO!
Od predsednika Vlade Republike Slovenije, predsednice Državnega zbora in predsednice Republike Slovenije, poslank in poslancev Državnega zbora zahtevamo:

1. Zahtevamo, da Slovenija takoj zaustavi pošiljanje in financiranje orožja in druge vojaške opreme za Ukrajino. Pomagamo lahko izključno s humanitarnimi sredstvi za pomoč žrtvam vojne. Zavzemite se za mirovno konferenco z uresničljivimi cilji med Ukrajino in Rusijo.

2. Slovenske matere nismo rojevale otrok, da bodo umirali na tujih ali domačih tleh za interese vojnih dobičkarjev. Slovenski starši, babice in dedki, bratje in sestre, vsi ljudje, ki v srcu dobro mislimo, ne dovolimo podpisa nobenega sporazuma, ki bi obvezoval slovenske vojake ali vpoklic slovenskih očetov, mož, sinov, bratov, prijateljev v vojsko. NE DOVOLIMO!

3. Vemo in transparentno je, da so nova in nova vojna žarišča v interesu določenih posameznikov. Svet ni njihova last. Ljudje nismo njihovi metki, naši otroci niso ne vaše, ne njihovo orožje. Sporočamo vam, da nikoli ne bomo dopustili, da zaradi izključno megakapitalističnih teženj določenih posameznikov, ki vojno potrebujejo za »oplemenitenje« svojega megakapitala), žrtvujete naše ljudi.

Vedite: za mir, za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, za prihodnost naših otrok (»brez grozečih temnih oblakov«) bomo naredili vse.

4. Zahtevamo, da se takoj prekine transportna pot orožja čez ozemlje Republike Slovenije – to je evidentno sodelovanje v vojni in netenje ognja.

5. Slovenci od vas »odločevalcev« zahtevamo, da svetu jasno in glasno poveste, da bomo vsi srčni ljudje sodelovali in podprli izključno humanitarne akcije v pomoč vsem žrtvam.

6. Svojo integriteto in legitimnost s svojim načinom delovanja – izpolnjevanja nalog izgubljate tako vi kot posredno naša država. Ogrožena je naša suverenost in dolgoročni pogoji za ustvarjanje miru.

Z vašo politiko sodelovanja v oboroževalnih poslih in netaktnih diplomatskih potezah je ogrožen dolgoročen mir v Sloveniji. Od vas zahtevamo odločitve v skladu z voljo ljudstva.

7. Vsakršno podpisovanje sporazumov, memorandumov etc. brez soglasja ljudstva je glede na razmere, ki vladajo v svetu, nedopustno. Za vsak sporazum, ki bi obvezoval prebivalce Slovenije, najprej poiščite odgovor na referendumu, pri ljudeh, ki jih zastopate. (Referendum je v imenu življenja in naše mirne prihodnosti minimalen strošek).

NE POZABITE: V SLOVENIJI IMA OBLAST LJUDSTVO!



Obstaja pa tudi pismo državljanov iz dne 14. 6. 2022 v katerem posamezniki želijo, da se Ukrajino Slovenija podpre z VSEMI SREDSTVI, med njimi so tako znana imena kot je Slavoj Žižek, Renata Salecl in Miro Cerar.
"Potem ko je bilo pred nekaj dnevi objavljeno odprto pismo slovenski vladi, pod katero sta se podpisala tudi dva nekdanja predsednika Slovenije, Danilo Türk in Milan Kučan, in ki spodbuja razmislek o smotrnosti oboroževanja Ukrajine, je druga, precej številčnejša skupina intelektualcev na premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovila pismo z diametralno nasprotnim stališčem – po njihovo mora Slovenija podpreti ukrajinski odpor "z vsemi sredstvi".
Da si lažje ustvarimo mnenje, objavljamo tudi povezavo na to pismo: 
Tu je z utemeljitvijo, zakaj podpreti Ukrajino v spopadu z agresorjem nedavno objavljen intervju Marka Crnkoviča z Ervinom Milharčiočem Hladnikom v Večeru, katerega del obravnava vojno v Ukrajini in ta oddlomek dodajam tu spodaj.

    

MISEL ZA ZAKLJUČEK

Bi pa opozorila na argumet, ki ga uporabljajo tako mirovniki, kot tisti, ki zagovarjajo oboroževanje za spopad. Namreč utemeljevanje svojih rešitev izpeljujejo iz izkušnje z drugo svetovno vojno in Hitlerjem. Se zgodovina resnično ponavlja in ali lahko naše naslednje poteze utemeljujemo na preteklih zgodovinskih izkušnjah, Ali pa nas ravno take travmatične izkušnje iz preteklosti zavedajo, da ne ukrepamo, glede na situacijo danes, temveč glede na našo preteklo izkušnjo? 
Tukaj so morda lahko v pomoč dognanja izjemnega znanstvenika, biologa in eksperta za obnašanje (behaviorizem) človeške in živalskih vrst Roberta Saploskyega*, ki, če zelo poenostavim,  pravi, da se pretekle travmatične izkušnje tako posameznika kot narodov, vtisnejo v naš genski zapis in zato ne delujemo na podlagi trenutne situacije, ampak se odzivamo glede na to, kaj imamo kot posamezniki ali tudi kot skupnost zapisano v našem osebnem oziroma kolektivnem spominu. Torej da v bistvu ne zmoremo ravnati tako, da bi se odzvali na situacijo tukaj in zdaj. Če bi to njegovo ugotovitev aplicirala na situacijo nastalo v svetu, bi lahko ugotovila, da so trenutni konflikti nastala prav tam, kjer so se že v preteklosti dogajale travmatični dogodki in da smo zaradi teh travmatičnih zapisov v kolektivnem spominu priče povsem neadekvatnim in predimenzioniranim odzivom tako posameznikov in držav kot so Nemčija, Izrael in celo EU in da ti ne zmorejo ravnati drugače kot ravnajo prav zaradi travmatičnega kolektivnega spomina. Sapolsky zato govori o tem, da zato krivde ni, ker si tak posameznik ali skupnost v bistvu ne moreta pomagati, da bi ravnala drugače..
Zato kadar ravnanja posameznikov ali skupnosti povzročata katastrofalne posledice za druge, vidi edini način v karantenizaciji le teh. To pa posledično pomeni, da bi morali voditelje in države kot so napr. Nemčija, Izrael in še koga zaradi preteklih dogodkov pri določenih temah izvzeti iz procesa odločanja pri iskanja izhodov za mirno rešitev teh konfliktov.
Bom še raziskala to tezo, a bi bila zelo  previdna, pri primerjavi in utemeljevanju ravnanj s Hitlerjem in 2. svetovno vojno, saj so lahko del problema pri iskanju miroljubne rešitve.

Alenka Sottler

Ni komentarjev:

Objavite komentar