sreda, 31. julij 2024

POGLED IZ NIGERIJE


Zadnje čase iz Afrike slišimo vse bolj tehtne misli in dejanja. Od nekdaj je bil za nas v Sloveniji in zame osebno dober voditelj tisti, ki se je bojeval za vsako človeško življenje. Bitka na Sutjeski in Neretvi, kjer so se v najtežjih okoliščinah borili  partizani za ranjence in vsakega posemaznika do zadnjega diha, sta bili zame vzor humanosti in dobrega vodstva. Danes se kot izjemnemu voditelju v Evropi in Ameriki ploska Volodimiru Zelenskemu. Pa je res dober voditelj, se že dalj časa sprašujem tudi sama. Prav to vprašenje je jasno ubesedil v članku "Ali je Zelenski junak ali pa se slepi?" nanj tudi odgovoril nigerijski avtor, politik in advokat Femi Fani - Kayode (https://en.wikipedia.org/wiki/Femi_Fani-Kayode )v časopisu THE CABLE in zdi se mi, da je povedal  le resnico.
Takole začne svoj članek:


"Obžalujem in obsojam barbarske poboje in zlobno barbarstvo, ki se je razbesnelo nad večinoma nezaščitenim in nemočnim civilnim prebivalstvom v Ukrajini.
Vendar pa je grenka resnica, da je vse, kar bi mora predsednik Volodimir Zelenski storiti, da bi ustavil neusmiljeno pobijanje svojega ljudstva, le jasno in kategorično izjaviti, da se Ukrajina nikoli ne bo pridružila Natu, da Ukrajina nikoli ne bo dovolila tujih vojaških oporišč na svojih tleh in da bo Ukrajina ohranila nevtralnost kot Švedska in Finska.
Prav tako bi moral rusko govorečemu prebivalstvu Donecka in vzhodne Ukrajine omogočiti, da uveljavijo svojo pravico do samoodločbe in oblikujejo svojo neodvisno državo ali pa da postanejo del Rusije. Nazadnje bi se moral odreči ukrajinskim zahtevam do Krima in sprejeti dejstvo, da sta to strateško umeščeno morsko pristanišče in regija zdaj in bosta vedno sestavni del Rusije.
Namesto da bi ponudil ta zagotovila in sprejel te ukrepe, ima lepe govore v zahodnih parlamentih, medtem ko njegovo ljudstvo pobijajo in mesarijo v njegovih cerkvah, uradih, domovih in hišah ter medtem ko njegove vasi, mesta in kraje bombardirajo, požigajo, obstreljujejo in popolnoma uničujejo" /prost prevod/

Več na:
https://www.thecable.ng/ukraine-is-zelensky-a-hero-or-is-he-deluded/

Ni komentarjev:

Objavite komentar