torek, 10. avgust 2021

HIŠA NA HRIBU - V NAROČJU

VABILO NA DRUŽENJE:

SKUPNI OBISK UMETNIŠKEGA DOGODKA RAZSTAVE



HIŠA NA HRIBU - V NAROČJU



Člani SKUPINE SKOZI OČI PREKARIATA & KREATIVNI RAZRED vabimo na enkratno poznopoletno druženje, na umetniški dogodek RAZSTAVO HIŠA NA HRIBU na čudoviti lokaciji v naročju Polhograjskih dolomitov. Gremo k srednjeveški cerkvici Sv. Marjeti v Žlebe nad Medvodami in poleg k stari hiški, mežnariji, kjer se bo odprla razstava.

Zbrali se bomo v kavarni Slovenskega Etnološkega muzeja SEM-a

v petek, 20. avgusta ob 17h 

in najprej malo in izmenjali misli ob koncu poletja. Takrat se nam lahko pridružite vsi. V SEM-a pridemo z avtomobili, a naprej gremo samo z omejenim številom le teh.

Ob 19h se odpeljemo v Žlebe.

Tisti, ki jih nimate, prevoza, se boste prisedli. V Žlebe bomo prišli v 20 minutah in parkirali ob kozolcu ob vznožju griča. Potem pa še 15 minut peš do cerkvice Sv. Marjete in hiše na hribu. Na dogodku sodelujejo tudi naši član nekateri, med njimi slikarka Mojca Senegačnik.

Tole je njeno sporočilo:

Člane skupine lepo vabimo na enkratno srečanje in dogodek, ki ga, skupaj še z mnogimi, tudi sam sooblikujem, to je 


- gre za projekt, v katerem se ukvarjamo s skupnostnim delom, dialogom, sodelovanjem, sprejemanjem in oblikami sobivanja, o čemer se veliko pogovarjamo tudi na naših srečanjih Kreativnega razreda in skupine Skozi oči prekariata.

V NAROČJU KULTURNE IN NARAVNE DEDIŠČINE | HIŠA NA HRIBU 2021

V petek, 20. avgusta, ob 20. uri bo na sv. Marjeti nad Žlebami odprtje Hiše na hribu 2021 – Razstava Hiša na hribu - V NAROČJU.

Koncertirali bodo multiglasbenika Ana Kravanja & Samo Kutin ter vokalna skupina Za srce mo.
Performans na otvoritvi: Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki

Projekt poteka na treh lokacijah sredi Polhograjskega hribovja:
Žlebe – Sv. Marjeta (glavni razstavni prostor)
Belo – domačija Pr’ Lenart
Topol – Sv. Katarina
in v Trzinu:
Trzin – poslovni prostori BB BIO.Si *

Razstava bo odprta od 20. avgusta do 19. septembra 2021 vsak dan od 15. do 20. ure.
Celotni program:
→ 20. 8. – ob 18.00 – sprehod spominjanja | od tržnice Medvode do sv. Marjete
→ 20. 8. – ob 20.00 – ob odprtju razstave performans Kroženje: Keiko Miyazaki, Andreja Džakušič | Sv. Marjeta
→ 28. 8. – od 10.00 do 16.00 – otroška delavnica ustvarjanja grafik | Sv. Marjeta
→ 04. 9. – ob 15.00 – delavnica ustvarjanja grafik za odrasle |pogovor o življenju z umetnostjo – kaj pozitivnega prinese sodobna umetnost v današnjem času | Sv. Marjeta
→ vsak dan – od 15.00 do 20.00 – vodenje po razstavi
→ vsak dan – potujoča razstava Potovke | Sv. Marjeta, domačija Pr’ Lenart, Sv. Katarina
→ v oktobru – predstavitev razstave | Domačija Pr'Lenart

Zavod CCC je skupaj s partnerji (Javni zavod Sotočje Medvode, BB BIO.Si in domačijo Pr' Lenart) s projektom V naročju kulturne in naravne dediščine uspešno kandidiral na razpisu LAS za mesto in vas, ki ga s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Hiša na hribu je tako le majhen del projekta V naročju kulturne in naravne dediščine. Hišo na hribu tokrat izvajamo že šesto leto. Naše vodilo je sodobno umetnost raztegniti v čas in prostor, ki je poleg kulturne dediščine tudi del naravnih lepot v okolici Ljubljane.
🔴
Razstava je zasnovana tako, da se dela umetnikov med seboj prepletajo. Glavni eksponat je MI:ZA. Delo je prispevalo več kot 70 posameznikov iz desetih različnih držav. Delo MI:ZA povezuje umetnike z ljudmi naše vasi, naše občine, ljubljanske pokrajine in tudi Slovenije, Evrope, naše Zemlje, da bomo segli do Tistega, kar je nad vsemi nami vsem Istega.
Beseda MIZA je sestavljena iz dveh delov: iz zloga MI, ki pomeni nas – množico ljudi, in zloga ZA, ki pomeni, da smo skupaj za nečim; pa tudi da smo za nekaj; da smo za stvar. Torej je izraz MIZA simbol, ki označuje predmet/objekt, za katerim se zbirajo najrazličnejše skupine in večje ali manjše skupnosti. V našem primeru smo se umetniki podali na skupno ustvarjanje z zavedanjem, da je pot lahko tudi tvegana, kajti zavedamo se, da živimo v času, ko se kakršnakoli partnerstva zelo hitro razhajajo, saj čas ni naklonjen poglabljanju, temveč vsiljuje podivjane efekte in hitrost, ki razgrajuje in ne povezuje. MI pa smo ZA udejanjanje sočutnega sožitja občutljivih posameznikov. Miza je sestavljena iz posameznih deščic, ki so hkrati tudi lesorezi. Lesorezi in vsebina mize bodo vodilo razstave vseh razstavnih prostorov. Ploščo z podstavkom za mizo je izdelal Miran Pešič.
Poleg glavnega prostora, kjer bo razstavljena miza, bo razstava še v kleti hiše, skednju ter kleti skednja. Razstavo v teh prostorih so snovale: Andreja Džakušič, Aleksandra Saška Gruden, Keiko Miyazaki, Mojca Senegačnik in Zvonka T Simčič.
🔴
++ V kleti hiše bo razstavljena video instalacija Pogovori, ki jo je zasnovala Aleksandra Saška Gruden. Projekt prikazuje nekakšno lebdečo mizo, ki v prostoru tvori odsevno belo površino, nad/za katero je projicirano video delo. V videu, v katerem vsaka od zgoraj naštetih ustvarjalk projekta Hiša na hribu pripoveduje o enem dnevu svojega življenja, je v ospredju ideja ujetega časa in prostora, hkrati pa delo govori o brezmejnosti duha, duše. S tem presega prostor tukaj in zdaj, kar je nakazano ne le z »lebdečo mizo«, temveč s tem, da je vsaka od petih ustvarjalk v videu oblečena v belo in posneta na belem ozadju.
++ Na skednju bo razstavljeno delo Zadnja večerja v zasnovi Zvonke T Simčič in Mojce Senegačnik. Prostor bo posvečen Francu Cegnarju, soustanovitelju umetniške skupnosti Hiše na hribu, ki je letos julija prešel v onstranstvo. O postavitvi Zadnja večerja so se pogovarjali še skupaj s Francom.
++ Na razstavi bo tudi Prt Kraljice miru/Corone Queen. Prt je bil prvotno rjuha, s katero je bil Franc pokrit ob sklenitvi svoje priložnosti v zemeljskem bivanju. Zvonka T Simčič z vsakodnevnim slikanjem z varikino, performiranjem – ritualom, ki ga bo izvajala še vse do odprtja razstave, svetlo modro rjuho spreminja v belo eterično tančico – odsev notranjega jaza. S počasnim ponavljajočim, a hkrati vsak dan drugačnim ritualom poudarjeno prikazuje pomembnost poti. Ponotranja njuno prijateljstvo.
++ Na odprtju bosta umetnici Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki izvedli performans Kroženje. Umetnici želita vzpostaviti element sočutja med vsemi pričujočimi na dogodku. Izhajata iz kolektivne situacije ob izgubi ključnega člana umetniške skupnosti Hiše na hribu. Elemente, dogodke in razmišljanja preteklosti želita uporabiti v procesu tranzicije v prihodnost. Pri tem uporabljata materiale, ki so neobstojni, izginjajoči, podvrženi spreminjanju, kroženju. S pomočjo zvoka, gibanja, podob, osnovnih elementov in materialov raziskujeta minevanje.
🔴
* Aleksandra Saška Gruden je akademska kiparka in večmedijska umetnica, samozaposlena v kulturi. Živi in ustvarja v Mariboru.
* AnKo – Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki sestavljata od leta 2017 umetniški tandem, ki sodeluje predvsem na področju performansa, delujeta pa tudi v drugih sodobnih medijih, in sicer na področju fotografije in videa, ustvarjata pa tudi interaktivne instalacije.
* Mojca Senegačnik je akademska slikarka. V zadnjem času živi in ustvarja v Celju.
* Zvonka T Simčič je akademska slikarka, intermedijska umetnica, videastka in performerka, soustanoviteljica Hiše na hribu. Skozi medije v svojih delih postaja »živi«, a nenačrtovani akter – performer. 

Lepo vabljeni 20. avgusta ob 20. uri k cerkvici Sv. Marjete v Žlebe nad Medvodami!



Seveda pa se na pot v Žlebe lahko odpravite paš, z lokalnimi prevozi, individualno ali pa s kolesom. Za kolesarje glej: https://www.zavodsotocje.si/gradiva/letak_kolesa_to%C4%8Dke_A415903926481181.pdf



Ni komentarjev:

Objavite komentar