petek, 29. april 2022

PROFESIONALCI ALI AMATERJI?

PROFESIONALCI ALI AMATERJI?

je dogodek, ki obravnava problem delitve.
Skupina KREATIVNI RAZRED je neformalna skupnost ustvarjalnih posameznikov, ki so za eno svojih prvih najpomembnejših nalog prepoznali gradnjo skupnosti od spodaj navzgor. Dne 28. maja 2022 smo v Lončarskem ateljeju SEM-a organizirali poseben dogodek, na katerem smo se lotili problema delitev v družbi. Dogodek PROFESIONALI ALI AMATERJI? obravnava delitve med ustvarjalci in opozarja na dejstvo, da moteče delitve med ustvarjalnimi posamezniki niso posledica konkurenčne narave ustvarjalnega dela, temveč so ekonomsko motivirane. Delitev na profesionalce in amaterje nastane, ker želi ena skupina ustvarjalcev pridobiti ekonomsko prednost pred drugo. Če to prednost odpravimo, delitev ni več potrebna in lahko svobodno povezujemo, ustvarjamo in prepletamo ustvarjalne ideje.
Za individualizirane ustvarjalce je skupnost izjemno pomembna, saj lahko le tako ojačajo glas, moč in vpliv v družbi za doseganje pozitivnih sprememb zase in za vse prikrajšane družbene skupine ter spodbudijo potrebne menjave in prilagoditve za ohranitev naravnega ravnovesja na Zemlji.

DAN  POTEM



drage kolegice in dragi kolegi! Tisti, ki so včeraj sodelovali v dogodku PROFESIONACI ALI AMATERJI? ali prišli na obisk v Lončarski atelje mislim, da smo lahko zelo srečni! Skupaj smo prišli že tako daleč, da smo bili sposobni organizirati precej zahteven dogodek s provokativnim sporočilom. Zahteval je kar nekaj angažmaja

nas vseh enaindvajsetih in če ne bi vsi, ki smo dvignili roko za udeležbo na
tem dogodku, delali in medsebojno sodelovali, tega ne bi mogli izpeljati. Z
včerajšnjim dogodkom smo dosegli precej naših ciljev. Utrdili smo drugačne
protokole delovanja od običajnih v naši družbi. Take,ki gredo bolj na roko
prekarnemu načinu življenja. Opravili smo prve korake pri povezovanju
različnih umetniških področij in pri združitvi amaterskih ustvarjalcev in
profesionalcev, začeli smo povezavo tudi s izjemnimi posamezniki, ki
delujejo na znanstvenoraziskovalnem področju. Saj je bilo kar pet
sodelujočih v postavitvi iz tega področja. V njihovi družbi smo takoj
postali močnejši in naš glas se krepi. Akcija s plakati se je lepo obnesla
in jo lahko v bolj dodelani obliki še kdaj uporabimo. Plakati pa bodo
služili lahko tudi, kadar bomo obiskali kak drug kraj in prestavili naše
ideje in zamisli. Eseje in drobce zapisov in celo manjši katalog, smo
povezali v zvezke in tako pokazali, da lahko delovni proces, ki ga je
kapitalizem povsem fragmentiral, spet povežemo v celoto in sami izdamo svoja
pisna dela in občutimo veselje ob končnem rezultatu. Predvsem pa smo se
osrečili kot ljudje, ki smo se slišali, družili, pogovorili in razumeli!
Lahko si samo čestitamo k tako uspelemu dogodku in malo sedimo na
lovorikah!
Za vse ostale, ki niste utegnili sodelovati ali priti pa upamo, da se nam
boste pridružili ob kaki drugi priložnosti in nam pomagali pri naporih, da
postavimo temelje za ljudi boljšo družbo tako doma, kot tudi v svetu.

 

                                                                                                      Hvala!












Short summery in ANG: 

 PROFESSIONALS OR AMATEURS?

is an event that addresses the problem of division.
The CREATIVE CLASS group is an informal community of creative individuals who have made building community from the bottom up one of their first priorities. On 28 May 2022, we organised a special event at the SEM Pottery Studio to address the problem of division in society. The event PROFESSIONALS OR AMATEURS? addressed the divisions between creatives and drew attention to the fact that the disturbing divisions between creative individuals are not due to the competitive nature of creative work, but are economically motivated. The division between professionals and amateurs arises because one group of creators wants to gain an economic advantage over the other. If this advantage is removed, the division is no longer necessary and we are free to connect, create and intertwine creative ideas.
For individualised creators, community is extremely important, as it is the only way to amplify their voice, power and influence in society to bring about positive change for themselves and for all disadvantaged groups in society, and to promote the necessary changes and adaptations to preserve the Earth's natural balance.


ODPRTA VRATA ATELJEJA KREATIVNEGA RAZREDA


PROFESIONALCI ALI AMATERJI?

DOGODEK  "PROFESIONALCI ALI AMATERJI?" V OKVIRU ODPRTIH VRAT ATELJEJA KREATIVNEGA RAZREDA BO 
V SOBOTO, 28. MAJA , 2022 od 14h do 20h
V LONČASKEM ATELJEJU SLOVENSKEGA ETNOGRAFSKEGA MUZEJA SEM (ob istoimenski kavarni) NA METELKOVI 2 V LJUBLJANI





















Dragi kolegice in kolegi,

Kdo med vami bi bil rad le amaterski umetnik, znanstvenik, raziskovalec ali kake druge vrste delavec v znanosti in kulturi? Najbrž nihče. No, v resnici smo to že tako rekoč vsi, le da tega še nismo javno priznali.. Ko sem sama sebe pred leti nehala imenovati umetnica in se začela obnašati samo še kot navaden državljan, moram reči, da sem si oddahnila kot človek, ki sezuje pretesne čevlje.

V študiji »Slovenski kulturno ustvarjalni sektor v devetih slikah«, ki jo je l. 2021 izvedel Poligon, dela  kar več 50 % delavcev v kulturno ustvarjalnem sektorju na dveh ali celo treh področjih in dohodke iz donosnejšega področja preliva v ustvarjalno delo. Veliko je med nami takih, ki so se že na začetku sprijaznili z redno službo, če so jo le dobili in jih statistike sploh ne štejejo več za ustvarjalce, njihovo ustvarjalno ali raziskovalno delo pa je omejeno na vedno bolj pičel prosti čas.

Zato smo na nedavnem druženju Kreativnga razreda prisotni sklenili, da rečemo bobu bob in povemo resnico. Ta je, da v slovenskem kulturno ustvarjalnem sektorju, znanstveno raziskovalnem sektorju in še kje profesionalizem ni več mogoč, da smo v resnici danes vsi le še amaterji. To bomo javno demonstrirali na način, da se bomo kot amaterji prijavili na akcijo JSKD in ZKD »TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE« in priredili v Dan odprtega ateljeja Kreativnega razreda, ki naj bi potekal predvidoma v soboto 28. maja v Lončarskem ateljeju v SEM-u. ( https://tlk.jskd.si/vabilo-k-sodelovanju/)

Vabljeni tisti, ki vas ta ideja pokliče, da se kar najhitreje prijavite k sodelovanju tako, da napišete e-mail na kreativni.razred@gmail.com. Prijavljam se k »DNEVU ODPRTIH VRAT ATELJEJA KREATIVNEGA RAZREDA«, ime in priimek , področje amaterizma. Razmišljamo v smeri, da naj bi vsak udeleženec imel v Lončarskem ateljeju na voljo do en risalni list prostora, kjer bi lahko razstavil svoj izdelek: knjigo, članek, sliko, CD, pesem, študijo, fotografijo, esej, kip in podobno. Ob tem pa bi imeli pogovor na temo PROFESIONALCI ALI AMATERJI? Pri nas ni delodajalcev in izvajalcev, kajti pri prekarnih pod nami ni »sužnjev«, ki bi za nas realizirali zamisli, zato je minimalna participacija pri organizaciji pogoj za sodelovanje. Čimprej po zbranih prijavah, vas obvestimo, kdaj se dobimo v SEM-u na kavo, da pojasnimo, dorečemo koncept, si med seboj tovariško razdelimo naloge in se lepo imamo.

Kreativni razred podpira druženje najrazličnejših strok, zato so vabljeni kar najbolj različni ustvarjalni delavci, raziskovalci, znanstveniki, likovniki, novinarji, glasbeniki, oblikovalci, pisatelji, ilustratorji , modni oblikovalci , arhitekti, pesniki, režiserji in dopolnite sami, kdo manjka.

V imenu Kreativnega razreda

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iskrene čestitke vsem za prihajajoči 1. MAJ, PRAZNIK DELA !


                                                            Matjaž Stopar; plakat ART IS WORK

Ni komentarjev:

Objavite komentar