nedelja, 15. avgust 2021

SLOVENSKE STRANKARSKE IGRE BREZ MEJA 1

ALENKA SOTTLER

"Premagajte zlo, ki je v vas samih, namesto da napadate zlo, ki je v drugih." Konfucij

Foto Saša Kovačič

Potem, ko je postalo očitno, da nam vodenje Slovenije ne uspeva ravno najbolje in da se je v 30 letih nabralo veliko neprijetnih dejanj, političnih in ekonomskih polomov, se je ljudstvo 
v času gospodarskih kriz obrnilo po odgovornost na stranke, ki so bile izvoljene, da vodijo našo državo. V teh časih v vodenje države vpletene stranke stranke iščejo opravičilo za svoje pretekle napake pred seboj in ljudstvom zato, da bi lahko še vnaprej obdržale položaj in javni ugled v družbi. Za neuspeh obsojajo nasprotne stranke. Da bi to obsojanje izgledalo upravičeno, pa nujno potrebujejo nasprotnikovo krivdo. Zato pa, da bi bila nasprotnikova krivda vsem očitna, nujno potrebujejo, da ta dela težave. Zato stranke svojim nasprotnikom enostavno ne smejo dovoliti, da bi bili dovolj dobri, ampak morajo biti ti nasprotno, dovolj slabi, da bi jih lahko upravičeno javno krivili za probleme. Če ena politična stranka ali opcija obsoja, ponižuje ali žali drugo, dobiva nasprotna politična stranka ali opcija s tem opravičilo, da lahko to stranko ali opcijo še naprej obtožuje, brez, da bi se morala soočiti z lastno odgovornostjo. Zato obsojanje ene stranke ne pripelje do rešitve, ampak jo le vzpodbuja, da se ta obnaša še bolj obsojanja vredno in konfliktno. 
Tako obe strani prispevata k ustvarjanju problema, za katerega krivita druga drugo. Kot da bi se med seboj dogovorili: "Glejte, mi se bomo neprimerno obnašali do vas, tako da nas boste lahko vi krivili za vaše neprimerno vedenje in če se boste potem tudi vi neprimerno obnašali do nas, bomo lahko tudi mi vas krivili za naše neprimerno vedenje" Ne glede na to, kako stranke moti slab odnos nasprotnikov, pa se imajo hkrati tudi zelo lepo. Vsaka dobi svoje opravičilo in njihov družbeni in finančni status ostaja neokrnjen. Ta tihi sporazum torej obema stranema prinaša koristi in lahko traja v nedogled, oziroma do propada države. Zakaj bi torej kaj spremenili? »Slabo obnašanje nasprotnika je dokaz, da si je zaslužil obsojanje in okrivljenje, mi pa smo, kot vidite, nedolžni, kar trdimo tudi sami.« Neprimerno obnašanje ene politične opcije je torej ravno tisto, ki hkrati nudi opravičilo drugi politični opciji. Na ta način vsaka stran spodbuja pri nasprotni ravno tisto, kar najbolj sovraži.

Tako v državi ne moremo biti usmerjeni na rezultate, razen na način, da bi si pripisali lastne zasluge in dvignili vrednost svoje politične opcije. Kar je še huje, pa se tako vkopavanje prenese na celotno družbo. Pojavi se cela vrsta problemov: konflikti, nemotiviranost, stres, slabo skupinsko sodelovanje, obrekovanje in neprimerno obnašanje, nezmožnost doseči dogovore, izguba zaupanja, pomanjkanje odgovornosti in problemi s medsebojnim sporazumevanjem. 
S tem obnašanjem se izničuje vsak napor za smiselno in konstruktivno vodenje države. 
Ta hip kaže, kot da so vse politične stranke v Sloveniji vpletene v ne sprejemanje odgovornosti in žive od obešanja krivde drugim. Kako pa ven iz tega pa potuhtam v naslednjem prostem trenutku.



Ni komentarjev:

Objavite komentar