torek, 14. september 2021

PRINCIP SEDMIH GENERACIJ

 VABILO:

Že precej časa je minilo, odkar smo za prioritetno nalogo v fb SKUPINI SKOZI OČI PREKARIATA & KREATIVNI RAZRED postavili oblikovanje vizije. To bo tudi tema našega petkovega srečanja 17. septembra 2021 ob 16h v kavarni SEM-a.
Lepo vabljeni na klepet o skupnih vizijah bodoče družbe!

Na našo temo pa se navezuje tudi zanimiv pogovor z direktorjem Dunajskega bienala, kateremu se med drugim zdi ena najbolj pomembnih nalog družbe, posebej pa umetnosti danes, prav tako kot nam, ustvarjanje vizij.
Prejšnji teden nam je Vasja Nagy, samostojni kurator in umetnostni zgodovinar, ki živi na Dunaju, poslal povezavo na pogovor z direktorjem Dunajskega bienala. Vienna Biennale for Change 2021 s podnaslovom PLANET LOVE, 28.5. – 3.10.2021.
To je prvi tovrstni dogodek, ki združuje umetnost, oblikovanje in arhitekturo z namenom predstavljanja ustvarjalnih idej in umetniških projektov za izboljšanje sveta. Med najbolj zanimive dele pogovora sodi del, ki govori o vizijah sodobne družbe in v okviru le teh o »principu sedmih generacij« Ta princip zahteva, da karkoli že nameravamo narediti privatno ali javno, moramo pri tem vnaprej upoštevati vpliv, ki ga bo imelo naše ravnanje sedem generacij naprej - to je dvesto let.
»Sprašujete se, kdo pri zdravi pameti bi uporabil tako dolgoročno razmišljanje, jaz pa mislim, da je absolutno nujno«, 
pravi DDr. Cristoph Thun- Hohenstein in nadaljuje:
«Lahko si predstavljamo, da to ni ravno lahko, kajti če bi to želeli narediti, bi morali imeti tudi predstavo, kako naj bi svet idealno izgledal čez dvesto let. Če pa se lotite ustvarjanja predstave, se odpre zanimiva diskusija in veliko, veliko zanimivih idej v družbi z znanostjo.«  
Pogovor z njim lahko v celoti poslušate tu: https://youtu.be/Dyxijnd5pVc?t=1084
V nadaljevanju pa še pogovor v živo s fenomenalno dr. Monico Gagliano, raziskovalko komunikacije med rastlinami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar