torek, 12. april 2022

GOVOR DR. RENATE SALECL + VABILO  NA DRUŽENJE

Te dni se res veliko dogaja, zato združujem dve temi v enem postu. Naša kolegica slikarko Mojco Senegačnik, ki je ta čas aktivno pomaga GLASU LJUDSTVA IN ULIČNEMU FESTIVALU DEMOKRACIJE, nam je poslala povezavo z naslednjimi besedami: 

"Imam pa tudi jaz nekaj novega, zelo me je ganil tale govor Renate Salecl na zadnjem protestu". 

Mojca s kolegicami v Celju v akciji civilne iniciative GLAS LJUDSTVA glej: https://www.mladina.si/215279/janez-jansa-se-boji-visoke-udelezbe-na-volitvah


GOVOR 

DR. RENATA SALECL, NAGOVOR NA PETKOVEM PROTESTU 9. 4. 2022  |  POLITIKA

"V SLOVENIJI JE DEMOKRACIJA NA SMRTNI POSTELJI

Čez dva tedna imamo ne le pravico, ampak tudi odgovornost, da gremo na volitve. Dragi prijatelji, drage prijateljice, dragi vsi, ki vsak petek že dve dolgi leti prihajate na ulice, dragi vsi, ki ste vzdržali dve leti groženj, nelegalnih kazni, trolovskih in drugih napadov. Srčno upam, da tem mukam čez dva tedna prihaja konec. Zakaj smo danes spet tukaj? Zato, ker je v Sloveniji demokracija na smrtni postelji. Kaj je demokracija? Demokracija pomeni, da imamo pravico povedati svoje mnenje. Demokracija pomeni, da lahko gremo na ulice. Demokracija pomeni, da imamo kritične in svobodne medije. Demokracija pomeni, da nimamo korupcije. Toda ne pozabimo: demokracija je pravica in odgovornost. Čez dva tedna imamo ne le pravico, ampak tudi odgovornost, da gremo na volitve. In če želimo ohraniti demokracijo, moramo reči ne avtoritarizmu, ki se je zajedlo v vse pore naše družbe."  

Govor lahko do konca ga lahko preberete na naslednji povezavi:

https://www.mladina.si/iskanje/?q=Dr.+Renata+Salecl,+nagovor+na+petkovem+protestu 

 

VABILO Z VLAKOM V SEŽANO



V soboto 7. maja 
bodo volitve že za nami, Za delavce in prekarne delavce, agencijske delavce, umetnike in s.p. pa ne kaže, da bi se delovne razmere v kratkem izboljšale. Mi moramo za izboljšanje svojega položaja vztrajno graditi svojo moč naprej, ne glede na to, kdo nam vlada.
Navdih in motivacijo pa lahko poiščemo tudi pri skrajno poštenem in iskrenem Srečku Kosovelu, Družbena razmerja, kot jih je s osupljivo pronicljivostjo ubesedil ta mlad kraški fant nam pomagajo razumeti, kam moramo kreniti in kje je potrebno stvari postaviti nazaj na svoje mesto. Prvi pogoj za to pa je da skozi osebno druženje zgradimo skupnost in tako z vsakim korakom večamo in krepimo svojo pogajalsko moč in medsebojno povezanost.
Zato gremo gremo z vlakom v Sežano in po stezah enkratnega Srečka Kosovela. Pobudnica in organizatorka srečanja naša kolegica arhitektka Tina Ferfila je za nas pripravila naslednje vabilo in vpisni obrazec: 

VABILO NA VODENI LITERARNI SPEHOD V SOBOTO, 7. maja 2022 V SEŽANO!



Dragi prijatelji, člani Kreativnega razreda,

Večkrat smo se že pogovarjali o Kosovelovi aktualnosti v navezavi na prekariziranost delavnega prebivalstva. Kosovel bi bil eden izmed tistih, ki bi izvirnost prekarizacije razumel do skrajnosti. Tudi zato se nam zdi vredno, da se skupaj odpravimo na literarni sprehod. Vabljeni na vodeni literarni sprehod v Sežano s tematiko z naslovom V KORAK S KOSOVELOM. Cilj je, da se nas nabere vsaj skupina 11 ljudi. Svojo udeležbo potrdite preko obrazca na tej povezavi 
ZDAJ!






Ni komentarjev:

Objavite komentar